Societat

La CRÒNICA

L’incendi és ben viu

“Tots els pobles petits estem deixats de la mà de Déu; ens estem morint”

Les restes del castell de Queralt són el llegat d’una fortalesa del segle X des d’on es domina una extensa panoràmica sobre les comarques de l’Anoia, la Segarra i la Conca de Barberà. Una panoràmica que fa només dos dies dibuixava un mosaic de boscos i sembrats i que ara s’ha tenyit completament de negre cendrós. El mateix castell, que va ser objecte d’uns treballs de rehabilitació fa un any i mig, ha quedat amenaçat per la cruesa de les flames. Més de 1.200 hectàrees de terreny han quedat arrasades i ahir a la nit continuava descontrolat.

Els Agents Rurals investiguen l’origen del que, fins ara, ha estat el foc més important a Catalunya en els darrers dos anys. Unes causes que continuen sense aclarir-se. A la carretera que va de les Piles a Santa Coloma de Queralt, es descobreix el marge de carretera on va començar tot. Va ser dissabte a la tarda i les flames van córrer amb rapidesa per camps i boscos. Els bombers anaven informant de la complexitat de la situació. “Curses de foc” i “revifalles”, deien. El foc ha fet mal i ha posat al descobert la desprotecció d’unes comarques llastrades pel despoblament i per l’abandonament progressiu de la superfície agrícola. Dissabte a la tarda, preveient que aquest no seria un foc fugaç, els pagesos de la zona es van organitzar per llaurar els camps buscant un efecte tallafoc. Però, de pagesos, ja en queden pocs. Ahir se’ls va tornar a demanar ajuda.

L’inspector David Borrell explicava que les flames es van estendre ràpidament entre els cultius, principalment de cereals. Amb el foc esverat i desencadenat, la situació pujava de grau. I només hi faltava el vent. Va començar a bufar amb més intensitat ahir al migdia. “Són hores crítiques”, posava de manifest el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. La marinada es va fer notar i el principal risc era que el foc, molt estret i llarg, avancés durant la tarda cap a Sant Martí de Tous (Anoia). Els bombers es van anticipar i van augmentar la zona de seguretat. Van decidir evacuar els masos aïllats que hi ha des de la carretera C-214c cap al sud-oest, a Santa Margarida de Montbui (Anoia). En total, entre dissabte i ahir, per culpa del foc es van haver d’evacuar 168 persones, inclosa una casa de colònies de Santa Margarida de Montbui. Ahir al migdia, la incertesa era viva. David Borrell mirava de posar-hi una mica de calma i deia que es descartaven més mesures de protecció. “Almenys en les pròximes hores”, matisava. I es tornava a demanar als pagesos, un altre cop els pagesos, que intensifiquessin la llaurada de tots els terrenys on poguessin accedir amb els tractors.

“Tots els pobles petits estem deixats de la mà de Déu; ens estem morint i no hi ha manera que arribi la fibra òptica. Les línies elèctriques són tercermundistes; fins ara no hi havia llum ni cobertura de mòbil”, es queixava Joan Carbó, regidor d’Urbanisme de Bellprat. El seu és el municipi més afectat per l’incendi. “Bona part del que s’ha cremat és bosc, sobretot la zona del castell, que és emblemàtic. El paisatge ha desaparegut del tot”, lamentava Carbó. L’Ajuntament ha denunciat la falta de gestió forestal. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar el centre de comandament i va fer una crida ciutadana per evitar situacions de risc. Aragonès va qualificar la situació de “molt crítica”.

Més de 400 bombers van estar treballant per intentar acotar l’avenç del foc. Ahir, un estol d’helicòpters va sobrevolar tot el dia el centre de comandament instal·lat a la zona esportiva de Santa Coloma de Queralt. El Ministeri de Transició Ecològica informava que havia destinat nou mitjans aeris per combatre l’incendi. També una vintena de dotacions de la Unitat Militar d’Emergències (UME) van donar suport als Agents Rurals, als Mossos d’Esquadra i a les ADF.

En la seva compareixença, el president Pere Aragonès va manifestar que “els incendis s’apaguen a l’hivern”. De moment, però, l’estiu és viu. I el foc, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona