Societat

La CRÒNICA

L’incendi és ben viu

“Tots els pobles petits estem deixats de la mà de Déu; ens estem morint”

Les res­tes del cas­tell de Que­ralt són el lle­gat d’una for­ta­lesa del segle X des d’on es domina una extensa panoràmica sobre les comar­ques de l’Anoia, la Segarra i la Conca de Bar­berà. Una panoràmica que fa només dos dies dibui­xava un mosaic de bos­cos i sem­brats i que ara s’ha tenyit com­ple­ta­ment de negre cendrós. El mateix cas­tell, que va ser objecte d’uns tre­balls de reha­bi­li­tació fa un any i mig, ha que­dat amenaçat per la cru­esa de les fla­mes. Més de 1.200 hectàrees de ter­reny han que­dat arra­sa­des i ahir a la nit con­ti­nu­ava des­con­tro­lat.

Els Agents Rurals inves­ti­guen l’ori­gen del que, fins ara, ha estat el foc més impor­tant a Cata­lu­nya en els dar­rers dos anys. Unes cau­ses que con­ti­nuen sense acla­rir-se. A la car­re­tera que va de les Piles a Santa Coloma de Que­ralt, es des­co­breix el marge de car­re­tera on va començar tot. Va ser dis­sabte a la tarda i les fla­mes van córrer amb rapi­desa per camps i bos­cos. Els bom­bers ana­ven infor­mant de la com­ple­xi­tat de la situ­ació. “Cur­ses de foc” i “revi­fa­lles”, deien. El foc ha fet mal i ha posat al des­co­bert la des­pro­tecció d’unes comar­ques llas­tra­des pel des­po­bla­ment i per l’aban­do­na­ment pro­gres­siu de la superfície agrícola. Dis­sabte a la tarda, pre­ve­ient que aquest no seria un foc fugaç, els page­sos de la zona es van orga­nit­zar per llau­rar els camps bus­cant un efecte talla­foc. Però, de page­sos, ja en que­den pocs. Ahir se’ls va tor­nar a dema­nar ajuda.

L’ins­pec­tor David Bor­rell expli­cava que les fla­mes es van esten­dre ràpida­ment entre els cul­tius, prin­ci­pal­ment de cere­als. Amb el foc esve­rat i des­en­ca­de­nat, la situ­ació pujava de grau. I només hi fal­tava el vent. Va començar a bufar amb més inten­si­tat ahir al mig­dia. “Són hores crítiques”, posava de mani­fest el con­se­ller d’Inte­rior, Joan Ignasi Elena. La mari­nada es va fer notar i el prin­ci­pal risc era que el foc, molt estret i llarg, avancés durant la tarda cap a Sant Martí de Tous (Anoia). Els bom­bers es van anti­ci­par i van aug­men­tar la zona de segu­re­tat. Van deci­dir eva­cuar els masos aïllats que hi ha des de la car­re­tera C-214c cap al sud-oest, a Santa Mar­ga­rida de Mont­bui (Anoia). En total, entre dis­sabte i ahir, per culpa del foc es van haver d’eva­cuar 168 per­so­nes, inclosa una casa de colònies de Santa Mar­ga­rida de Mont­bui. Ahir al mig­dia, la incer­tesa era viva. David Bor­rell mirava de posar-hi una mica de calma i deia que es des­car­ta­ven més mesu­res de pro­tecció. “Almenys en les pròximes hores”, mati­sava. I es tor­nava a dema­nar als page­sos, un altre cop els page­sos, que inten­si­fi­ques­sin la llau­rada de tots els ter­renys on pogues­sin acce­dir amb els trac­tors.

“Tots els pobles petits estem dei­xats de la mà de Déu; ens estem morint i no hi ha manera que arribi la fibra òptica. Les línies elèctri­ques són ter­cer­mun­dis­tes; fins ara no hi havia llum ni cober­tura de mòbil”, es quei­xava Joan Carbó, regi­dor d’Urba­nisme de Bell­prat. El seu és el muni­cipi més afec­tat per l’incendi. “Bona part del que s’ha cre­mat és bosc, sobre­tot la zona del cas­tell, que és emblemàtic. El pai­satge ha des­a­pa­re­gut del tot”, lamen­tava Carbó. L’Ajun­ta­ment ha denun­ciat la falta de gestió fores­tal. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, va visi­tar el cen­tre de coman­da­ment i va fer una crida ciu­ta­dana per evi­tar situ­a­ci­ons de risc. Ara­gonès va qua­li­fi­car la situ­ació de “molt crítica”.

Més de 400 bom­bers van estar tre­ba­llant per inten­tar aco­tar l’avenç del foc. Ahir, un estol d’helicòpters va sobre­vo­lar tot el dia el cen­tre de coman­da­ment ins­tal·lat a la zona espor­tiva de Santa Coloma de Que­ralt. El Minis­teri de Tran­sició Ecològica infor­mava que havia des­ti­nat nou mit­jans aeris per com­ba­tre l’incendi. També una vin­tena de dota­ci­ons de la Uni­tat Mili­tar d’Emergències (UME) van donar suport als Agents Rurals, als Mos­sos d’Esqua­dra i a les ADF.

En la seva com­pa­rei­xença, el pre­si­dent Pere Ara­gonès va mani­fes­tar que “els incen­dis s’apa­guen a l’hivern”. De moment, però, l’estiu és viu. I el foc, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.