Escapades

Entre rius i l'oceà Atlàntic

Des de la capital, Poitiers, fins a l'Atlàntic i passant per Cognac, la regió de Poitou- Charentes sorprèn per la seva diversitat

Poitiers és més que la ciutat del Futuroscope. L'entrada en servei d'una línia de baix preu entre aquesta vila i Girona ens recorda que Poitiers, com a capital administrativa de la regió Poitou-Charentes, és també un oportú punt de partida per descobrir paisatges i productes francesos tan emblemàtics com els que trobarem al país de Cognac, al litoral i les illes de l'Atlàntic davant de La Rochelle, o en petites ciutats interiors, com ara Niort i Angulema. Poitiers s'ha guanyat el títol de joia francesa del romànic i, si comencem el viatge aquí, és de visita obligada la cèntrica església de Notre Dame la Grande. Durant les nits d'estiu les ornamentacions i escultures de la façana recuperen l'esplendor que tenien a l'edat mitjana amb un muntatge d'il·luminacions que en recrea les policromies medievals. Per endinsar-nos a la ciutat, només haurem de seguir qualsevol dels tres circuits senyalitzats a les voreres (que triarem en funció del temps que hi vulguem dedicar), que ens guiaran als llocs més emblemàtics de la vila i a alguns dels seus vuitanta edificis classificats com a monuments històrics.

Des del turó antigament emmurallat de la capital de la regió fins al litoral atlàntic només ens separa una hora i mitja de trajecte en cotxe. La Rochelle és l'altra gran ciutat d'aquesta regió, també carregada d'història i totalment girada cap al mar, amb els seus quatre ports –el vell, amb les característiques dues torres, el port de pesca, el de comerç i el port esportiu–. Els molls amb les terrasses de restaurants són el lloc ideal per a un tastet de musclos i ostres que donen fama a aquesta zona. Entre les infraestructures més modernes que han contribuït al desenvolupament turístic de la ciutat, val la pena dedicar una visita d'un parell d'hores a l'aquari de La Rochelle i recrear-se no només en l'Atlàntic sinó també en la diversitat dels mars i oceans d'arreu del món. Les illes són un altre dels atractius de la regió de Poitou-Charentes, i enfront de La Rochelle, l'illa de Ré es presta a un turisme tranquil, de passeigs amb bicicleta i recorreguts pels carrers de la ciutat emmurallada de Saint Martin de Ré. L'illa és terra de cultivadors de musclos, vinyaters i pescadors, amb noms tant suggeridors com ara el far de les Balenes. Bona part de l'illa de Ré ha estat conquerida sobre les maresmes, en particular per a la recollida de sal. Per entendre-ho bé, res de més bo que una visita comentada a l'Eco-museu de les Salines.

Quan decidim tornar al continent, una altra horeta i mitja de trajecte ens portarà enmig del vinyar exclusiu de Cognac. Per descobrir els matisos dels terrers, la doble destil·lació i tots els secrets de l'elaboració de l'emblemàtica beguda, només cal apropar-se a una de les nombroses cases (Camus, Henessy, Otard, Martell, etc.) que proposen visites als seus cellers. Una beguda tan tradicional com és el conyac també es presta a la innovació: amb la gamma Île de Ré la prestigiosa Maison Camus potencia un conyac que es beu glaçat i s'avé amb menjars a base de peix. Al vespre, a qualsevol terrassa de bar, cal tastar el còctel local, el Summit, a base de conyac és clar.

El camí de tornada cap a Poitiers no pot deixar de banda Angulema, capital del còmic. El nou Museu del Còmic, recentment renovat, és un museu participatiu, per descobrir els orígens del gènere, i també per tocar i llegir còmics. És fàcil veure-hi infants amb els pares o els avis, absorbits cadascun d'ells en la lectura dels seus clàssics. Quan ens traslladarem a una de les nombroses terrasses de restaurant que omplen el centre històric d'Angulema, els còmics ens continuaran acompanyant, en la retolació dels noms de carrers i els impressionants murals que els més grans autors del gènere han firmat arreu de la ciutat.

PER ARRIBAR-HI

En avió. De juny a finals d'octubre la companyia Ryanair té dos vols setmanals (dimecres i diumenge), entre Girona i Poitiers.
Museu del Còmic: www.citebd.org
Ecomuseu de les Salines: www.marais-salant.com
Aquari de La Rochelle: www.aquarium-larochelle.com
Illa de Ré: www.iledere.com
Cognac Camus www.camus.fr

Allotjar-se en cases d'hostes

Les chambres d'hôtes –equivalent francès del bed and breakfast– consisteixen en allotjament i esmorzar en habitatges condicionats en cases particulars. Aquestes activitats complementàries (per llei no poden superar les cinc habitacions) permeten sovint als seus habitants de restaurar edificis amb personalitat i ofereixen als viatgers un servei més personalitzat, a banda d'un tracte amb la gent del lloc que s'agraeix a l'hora de demanar bones adreces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.