Societat

Les excavacions a l’Abric Romaní de Capellades revelen l’estada de caçadors de cérvols fa 60.000 anys

La intenció és, de cara a l’any vinent, avançar a un nou nivell de profunditat

La campanya d’excavacions a l’Abric Romaní de Capellades d’aquest 2021 han corroborat que, fa 60.000 anys al jaciment, hi van fer estades temporals grups de caçadors de cérvols. S’han localitzat restes d’aquest animal, però també de conill. També una àmplia diversitat d’eines de pedra, negatius de fusta neandertal i fogars. “Es tracta d’un nivell molt singular, molt difícil d’entendre, caldrà estudiar bé tot el que estem trobant”, explica la codirectora del jaciment, Palmira Saladié. Si tot va bé, els propers dies es completarà l’excavació del nivell R, a 12 metres de profunditat, i l’estiu vinent s’estrenaria el S, coincidint amb els 40 anys de campanyes d’excavacions a l’Abric Romaní.

Un total de 17 arqueòlegs treballen des del 5 d’agost al jaciment arqueològic de l’Abric Romaní, a Capellades. Ho fan a 12 metres de profunditat, al nivell R, on els neandertals hi feien estades curtes fa 60.000 anys. “Es tracta d’un nivell molt singular, molt difícil d’entendre, caldrà estudiar bé tot el que estem trobant”, explica la codirectora del jaciment, Palmira Saladié, tot afegint que “segur que ens aportarà molta informació”.

En aquests primers dies d’excavació s’han localitzat restes de fauna, principalment de cérvol, però també d’algun conill. Això corrobora els indicis que es tenien que es tractaria d’un campament de caçadors de cérvols, que hi haurien fet estades curtes. S’han extret dos dels tres cranis d’aquesta espècie que es van trobar l’any passat. També s’ha localitzat una àmplia diversitat d’eines de pedra, negatius de fusta neandertal i fogars.

Fins ara, al nivell R ja s’havien trobat diversos focs, indústria lítica, eines de pedra i restes de fauna. Gràcies a les descobertes, se sap que el jaciment, amb una molt bona localització per a la vigilància i relativament a prop del mar, va ser un punt clau en els moviments dels grups de neandertals.

Un nivell amb una àmplia diversitat d’ocupació

Segons Eudald Carbonell, codirector del jaciment, l’Abric Romaní és “un tresor, únic al món, que ens permet saber com vivien, menjaven i s’estructuraven els neandertals”. Fa quatre anys que les campanyes se centren al nivell R, una profunditat que, segons Carbonell, els ha proporcionat informació sobre “una àmplia diversitat d’ocupacions humanes”.

Si tot va bé i es compleixen les previsions, abans del 25 d’agost, que acaba la campanya, s’enllestiran les excavacions al nivell R. Així l’any vinent, coincidint amb els 40 anys d’excavacions arqueològiques, arrencarien al S. “Tot just estem a 12 metres de profunditat i en són 51, tenim feina per anys”, afegeix el codirector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona