Societat

medi ambient

Localitzen dues cries més d'ós bru al Pirineu

Aquest any ja hi ha hagut dues cadellades de quatre óssos

En tres anys han nascut vuit cadells al Pirineu

La població de l'ós bru al Pirineu no deixa de créixer. La setmana passada el Departament de Medi Ambient va aconseguir fotografiar una femella amb dues cries noves d'ós bru. Es calcula que haurien nascut a finals de gener dins d'una cova d'hibernació, juntament amb dos cadells més que van ser localitzats amb la mare a finals de juny per uns excursionistes i després que es descobrissin unes petjades d'ós al vessant francès del port de Salau, al departament de l'Arièja. Des d'allà, aquesta femella hauria passat a la vall d'Àneu, on a mitjan juliol va ser fotografiada als boscos d'Alt Àneu. Tot indica que aquesta primera femella localitzada seria Caramelles –l'óssa que va néixer el 1997 de Melba i Pyros i que va tenir una filla de Pyros entre els anys 2001 i 2002– o bé una filla de Caramelles. Aquests cadells podrien ser fills d'un mascle i una femella que van ser observats i fotografiats a principis de maig de l'any passat a la vall d'Àneu, procedents del port de Salau.

La segona femella localitzada amb dos cadells va ser detectada a mitjan juliol al centre de la Val d'Aran, on ja s'havien localitzat petjades i tobogans a les congestes de neu que semblaven correspondre a una femella amb cadells.

El seguiment dels óssos ha estat possible gràcies als sistemes automàtics de fotografia que té el Departament de Medi Ambient instal·lats a l'Alt Pirineu. A més dels cadells localitzats, aquest juliol s'han fotografiat el mascle Pyros i un altre ós bru que encara no ha estat identificat.

En tots els casos, tant dels óssos adults com de les cries, s'han recollit mostres de pèls que es traslladen als laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona per analitzar-les i identificar els óssos genèticament.

Amb la troballa d'aquestes dues cadellades, aquest any han nascut quatre cadells nous, la qual cosa representa que en els últims tres anys han nascut vuit cadells d'ós bru al Pirineu Central. Es calcula que a l'estiu la població d'óssos al territori català pot arribar als quinze exemplars, perquè els óssos es desplacen fent llargues rutes des del Pirineu francès fins al català.

50.000
ovelles
pasturen al Pirineu català i aranès aquest estiu per evitar l'atac dels óssos.
8
són els óssos
que han nascut al Pirineu Central els últims tres anys.
4
cries d'ós bru
han nascut aquest any i han estat localitzades aquest juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES