Societat

ZAKARIA BRAHIMI

Migrant algerià

“Casa meva era un racó de la plaça Tetuan”

El 2017 la meva mare va vendre el seu or, les poques joies que tenia, perquè jo pogués tornar a pagar la pastera
Estudio català i seguretat alimentària i també participo en el grup de suport, amb la Isabel, cada dimecres

El nom és fic­tici. La seva situ­ació per­so­nal no li per­met pre­sen­tar-se a cara des­co­berta. Tota la resta és real. Té trenta-cinc anys, és algerià i, per dife­rents raons, entre elles la pressió d’un grup cri­mi­nal, es va veure obli­gat a mar­xar del seu país. El camí per arri­bar fins aquí ha estat llarg i difícil. Sovint s’uti­litza la paraula “odis­sea” d’una manera banal. Si algú en els nos­tres dies la mereix són tots aquells que arris­quen més del que tenen per tro­bar una vida una mica millor. Aquests Ulis­ses, en lloc de ciclops, nim­fes o sire­nes, s’han d’enfron­tar a fron­te­res tan­ca­des, ban­des cri­mi­nals, poli­cies sense escrúpols, ciu­ta­dans amb por i una burocràcia que tanca les por­tes al que arriba sense diners. El cas de Zaka­ria és un exem­ple cor­pre­ne­dor.

Expli­qui’ns els seus orígens i la situ­ació en què vivia al seu país.
Soc d’Algèria. Soc d’una ciu­tat que està situ­ada a uns dos-cents quilòmetres de la capi­tal, ano­me­nada Chlef. És una ciu­tat gran, però tro­bar-hi feina és com­pli­cat, has de tenir un cert nivell d’estu­dis. Jo vaig poder anar a l’escola fins als dis­set anys, fins al 2002, i després vaig anar a tre­ba­llar al camp direc­ta­ment. Totes les fei­nes eren manu­als, car­re­gant pesos i de molt d’esforç físic. A casa neces­sitàvem diners, ja que en aquell moment érem onze per­so­nes. Ales­ho­res no teníem pro­blema per men­jar perquè ens espa­vilàvem amb qual­se­vol cosa; els pro­ble­mes venien de fora, de l’entorn, del país. Una per­sona que no té diners viu molt mala­ment. Quan no hi ha diners mol­tes vega­des no hi ha salut. Men­tal­ment no em tro­bava en el meu millor moment. A Algèria hi viuen els meus pares, la meva àvia i els meus ger­mans. La casa on hem vis­cut sem­pre i m’he criat és la de la meva àvia. Mai hem tin­gut casa pròpia. El meu pare va per­dre la seva mare quan era molt petit, quan tenia cinc anys, i el pare quan en tenia tretze; es va haver d’espa­vi­lar tot sol fins que va conèixer la meva mare. Junts han tirat enda­vant. La meva àvia per part de mare ha estat tota la vida aju­dant els altres.
Què el va por­tar a fer el salt?
El 2008 ja tenia al cap venir a Espa­nya. Allà no estava bé. Tenia pro­ble­mes amb l’entorn. Havia topat amb gent dolenta, ter­ro­rista. M’obli­ga­ven a tre­ba­llar per ells a la força. No tenia cap opció. Era un grup cri­mi­nal: tràfic de dro­gues, d’òrgans... La gent que mou tot això no és d’Algèria, és gent de fora. Jo no tenia ni idea d’on em ficava. Venia tabac, ells em dei­xa­ven una bossa i jo l’havia de donar a la per­sona que la venia a bus­car. Es podria dir que feia d’inter­me­di­ari. Vaig estar tres dies fent això, fins que vaig obrir la bossa i vaig veure que a dins hi havia hai­xix.
Es va veure atra­pat?
He hagut de mar­xar fugint del meu país, d’aquesta gent. Vaig aguan­tar tre­ba­llant amb ells un any, fins que no vaig poder més. Volia una feina nor­mal, i vaig dir prou. Era cap al 2006 o 2007. Després vaig tor­nar a tre­ba­llar a l’obra i el 2008 vaig mar­xar a Líbia.
És a dir, que va anar a un estat en guerra per­ma­nent en les dar­re­res dècades.
Les meves tem­po­ra­des a Líbia van anar molt bé, hi estava molt a gust. Per viure-hi és molt fàcil, la gent t’ajuda, el llo­guer és rao­na­ble i, si tre­ba­lles, cobres bé i pots pagar. Els diners tenen molt més valor allà que a Algèria. Tre­ba­llava amb gent d’Egipte, en l’ofici de la fusta. Jo no tinc cap diploma, aju­dava en tot el que podia. Trans­por­tava la fusta, m’estava al magat­zem. La vegada següent que vaig anar a Líbia vaig estar tre­ba­llant en el món de la res­tau­ració. També hi vaig estar qua­tre mesos, i això va ser a finals del 2009. Just en aque­lla època va començar la guerra, quan feia dos mesos que m’hi havia ins­tal·lat. Quan vaig voler tor­nar a casa, a l’inten­tar pas­sar la fron­tera, la poli­cia em va parar, a dos nois més i a mi, i ens van tenir qua­tre dies tan­cats. Era com una presó, una caserna, un calabós. S’havien d’asse­gu­rar que no érem ter­ro­ris­tes i que no portàvem cap bomba. En aque­lla època les coses eren con­vul­ses per aque­lla zona. Després de revi­sar tot el nos­tre his­to­rial, vam poder pas­sar a Algèria sense cap pro­blema. A Algèria hi vaig pas­sar qua­tre anys força bons tot i el sou de misèria. Cobràvem uns tres euros dia­ris i un paquet de tabac en valia un. Era una situ­ació difícil.
Quan va inten­tar venir aquí per pri­mera vegada?
El 2015 vaig fer el meu pri­mer intent d’arri­bar a Espa­nya, però a mig camí ens va parar la marina i ens van fer tor­nar. Pel que sé, hi va haver una per­sona que ens va dela­tar. Jo havia pagat 350 euros, que no vaig poder recu­pe­rar. Quan tor­nes t’impo­sen tres mesos sense poder sor­tir de la ciu­tat i si et fiques en pro­ble­mes pots anar a la presó fins a tres anys. A més a més, has de pagar 250 euros. El 2016 vaig anar a Tur­quia; està molt bé, però hi ha per­so­nes d’ori­gen kurd que a la fron­tera estan pen­dents de la gent que entra. De dia no passa res, però a la nit, quan tu vols anar cap a Gres, et paren i et roben tot el que tens, fins i tot uti­lit­zen armes de foc. Nosal­tres estàvem espe­rant per així evi­tar-los, però ells, quan van veure que no fèiem el camí, van tru­car a la poli­cia. A Tur­quia hi vaig estar uns deu o dotze dies, dos a fora i els altres a la presó, ja que va ser quan la poli­cia ens va tro­bar i ens havia de retor­nar al nos­tre país d’ori­gen. Quan vaig tor­nar a Algèria només inten­tava tro­bar la manera de tor­nar a mar­xar. El meu pas següent va ser anar al Mar­roc, a la ciu­tat de Cas­ti­lle­jos, al cos­tat de Ceuta.
Tot i les difi­cul­tats per­ma­nents no va desis­tir.
El 2017 la meva mare va ven­dre el seu or, les poques joies que tenia, perquè jo pogués tor­nar a pagar la pas­tera per inten­tar arri­bar a Espa­nya. Va acon­se­guir 250 euros i un amic meu que viu a Sara­gossa hi va afe­gir els 100 euros que em fal­ta­ven. Gràcies a ells vaig poder viat­jar. I aque­lla vegada, per fi, ho vaig acon­se­guir. Vaig arri­bar a Elx, a Ala­cant, després de pas­sar 24 hores al mar. El camí va ser com­pli­cat. Al prin­cipi sem­blava que tot anava bé, però quan va arri­bar la nit el GPS no fun­ci­o­nava i vam estar per­duts durant qua­tre hores. En aquell moment sen­tia por. Vam sor­tir dues pas­te­res. L’altra ens donava fruita i dàtils. A la meva hi anàvem onze per­so­nes i a l’altra quinze. Érem tots homes. Vaig mar­xar del meu país el 12 d’octu­bre i el 13 vaig arri­bar a Elx.
Una vegada va tre­pit­jar terra ferma, qui­nes sor­pre­ses es va tro­bar?
Al lloc d’arri­bada no hi havia ningú, ningú sabia que érem allà. Eren dos quarts de set del matí i estava tan can­sat que em vaig que­dar ador­mit sota un arbre. Quan em vaig des­per­tar, em vaig tro­bar una pare­lla de per­so­nes grans. Els vaig dema­nar el telèfon per poder tru­car, però no par­lava cas­tellà i ells no com­pre­nien ni l’àrab ni el francès. No em van enten­dre i crec que van ser ells els que van tru­car a la poli­cia, ja que poc després en va aparèixer un de paisà que estava tan espan­tat que fins i tot em va treure la pis­tola. Em va posar les mani­lles i va tru­car als seus com­panys, que poc després em van venir a bus­car amb cotxe. Vaig anar a parar al calabós i em van treure sang per saber com estava de salut. Després vaig anar a un altre lloc, el mateix dia, i allà vaig conèixer la tra­duc­tora, d’ori­gen mar­roquí, que em va tran­quil·lit­zar. Em va expli­car que hi havia un pro­grama de la Fun­dació Cepaim per aju­dar tota la gent que aca­bava d’arri­bar. D’Elx vaig anar a Sara­gossa, on vaig tenir casa, men­jar i roba nova... M’hi vaig estar sis mesos.
I d’aquí va fer el salt a Girona?
De Sara­gossa vaig venir a Girona perquè vaig dema­nar asil. No vaig venir sol, m’acom­pa­nyava un altre dels nois que havien arri­bat amb mi amb la pas­tera. Quan la poli­cia em va tro­bar i vaig arri­bar al calabós, allà em vaig tro­bar tots els meus com­panys de pas­tera. La fun­dació que em va aju­dar a mi, també els va aju­dar a ells. I a par­tir d’aquí comença la meva història amb Càritas a Girona, la Fun­dació Drissa, ser­veis soci­als i altres enti­tats que m’han aju­dat moltíssim. Sense elles no crec que me n’hagués sor­tit.
Mol­tes nits al ras?
He estat molt de temps sense viure en una casa, sota un sos­tre. Quan vaig acon­se­guir la feina a Bar­ce­lona vaig haver de dor­mir al car­rer, casa meva era un racó de la plaça Tetuan. Vaig estar així vint-i-cinc dies. Era una rodona gran amb una mena de parc a dins i allà mateix, a la can­to­nada, dor­mia. Hi havia un altre noi de Sèrbia, però ell només hi va estar deu dies i va mar­xar. També hi havia una altra per­sona d’Algèria. Vaig estar dor­mint allà fins que vaig tro­bar un llit. No era ni una habi­tació. Com­par­tia pis amb alguns dels meus com­panys de feina, que eren de l’Índia. Pagava 120 euros per un llit en una habi­tació amb dues per­so­nes més. Al pis érem set en total. Allà no hi estava gaire bé, érem molta gent de cos­tums molt dife­rents, no tenies el teu espai.
I quan sem­blava que començava a posar fil a l’agu­lla va arri­bar el virus.
El març del 2020 ve la pandèmia i amb això entro en un ERTO, durant un mes, i final­ment perdo la feina. No tenia on viure, vaig tor­nar a Girona, con­cre­ta­ment a Salt. Vaig haver de viure uns tres mesos on podia i després un mes en una fur­go­neta... Havia de sobre­viure. Gràcies a una amiga vaig tro­bar una família d’Hon­du­res que vivia a Salt. Aquesta família em dei­xava viure al seu men­ja­dor amb un matalàs per 100 euros al mes. Era la sala on hi havia el tele­vi­sor. Allà hi vaig estar un any fins que va arri­bar un moment que vaig haver de mar­xar per pro­ble­mes de con­vivència. Em vaig que­dar sense lloc on dor­mir un diven­dres a la nit. El dis­sabte vaig anar a casa d’una amiga perquè en aquell moment un dels seus amics era fora. I el diu­menge, par­lant amb un amic, em va expli­car que conei­xia una noia que era la res­pon­sa­ble d’uns pisos de llo­guer a Santa Coloma de Far­ners. I ara soc allà. Sobre­visc gràcies a la renda garan­tida, ja que no puc tre­ba­llar per manca de papers. Abans tenia la tar­geta ver­me­lla per l’asil, tenia permís de tre­ball. El govern de Madrid no va accep­tar el meu asil perquè em dema­nen papers i pro­ves que no tinc sobre el grup cri­mi­nal de qui vaig fugir.
Ha acon­se­guit tei­xir un mínim de xarxa social?
En aquesta època de res­tric­ci­ons, la Fun­dació Drissa em va deri­var a Càritas i vaig començar a fer mol­tes coses, a tenir el temps ocu­pat. Càritas m’ha aju­dat molt, sobre­tot perquè em sento tran­quil, tinc el cap ocu­pat. Estu­dio català, segu­re­tat ali­mentària, par­ti­cipo en el grup de suport amb la Isa­bel cada dime­cres. Gràcies a ells estic molt i molt bé, m’aju­den a tenir una rutina, anem a sopar junts amb el grup de suport... Som una gran família i això ho agra­eixo molt. Visc a Santa Coloma però ho tinc tot a Girona, la meva xarxa d’amis­tats i cone­guts. Estic empa­dro­nat aquí, tenia accés a men­jar, el metge, els cur­sos, tot…, i per molt que m’agradi el muni­cipi de Santa Coloma, no és el mateix. Neces­sito tro­bar un lloc on viure més pro­per, que no em suposi una des­pesa tan gran. Ara mateix estic en aquest país sol, sense família, sense res. He anat conei­xent gent gràcies a les dife­rents experiències que he vis­cut i gràcies a les enti­tats soci­als amb què he tin­gut tracte. Ells són la meva xarxa.

Voluntat de viure

Trenta-cinc anys, algerià, concretament de la ciutat de Chlef. Des que va acabar l’escola va haver de treballar per portar diners a casa, una família nombrosa d’onze membres. La seva voluntat per treballar i forjar-se un futur millor l’ha fet viatjar per molts racons del món, alguns dels més perillosos. El seu lloc d’origen es va convertir en un maldecap, un espai insegur a causa d’un grup criminal amb el qual es va veure atrapat fins que va dir prou. Contrari a tot aquest món, l’única solució que va trobar va ser marxar per fugir de casa seva i del seu entorn i per no haver de sobreviure, sinó viure i poder treballar dignament. Una feina “bona”, encara que molt sovint precària i perillosa. Tenia el somni de venir cap aquí i, tot i les dificultats i els intents fallits, ho ha acabat aconseguint. La història, però, malauradament no acaba aquí. Sempre queden papers per emplenar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia