Societat

Feminisme i art en les puntes de coixí

L’exposició ‘Cap dona en l’oblit’ és l’aportació de Puntaires de Girona per la igualtat “en les ciències i a tot arreu”

L’associació, formada majoritàriament per dones grans, festeja el 25è aniversari per Fires

Les puntaires ja no només treballen el fil. Creen amb seda, canyes, cordes o fibres òptiques

La vella frase “Darrere un gran home hi ha una gran dona” té una versió gironina: Darrere cada gran punta, hi ha sempre una gran dona. Aquest és el lema de l’exposició internacional de puntes artístiques que ha organitzat per Sant Narcís l’associació Puntaires de Girona, que aquest any fa 25 anys, que es pot veure fins al dia 11 al Centre Cultural la Mercè i al Modern, al Barri Vell.

L’exposició Cap dona en l’oblit s’afegeix al moviment Efecte Matilda, una campanya internacional per denunciar la transparència (la invisibilitat) de les dones en l’àmbit científic. El col·lectiu gironí, majoritàriament dones grans, reivindica la història de grans puntaires a qui ningú va valorar i el nom de les quals ha quedat amagat darrere el nom d’un gran dissenyador o grans artistes. “Som dones que volem ser grans i volem ser-hi, en les ciències, en les arts i a tot arreu”, explica la presidenta de l’associació, Mercè Rovira. L’entitat té més de 300 sòcies d’arreu de les comarques gironines i el Maresme.

El finlandès Tarmo Thorsen, professor d’una escola d’art, va obrir la mostra el 21 d’octubre amb la conferència Música i puntes, un experiment. En les dues seus de la mostra hi ha creacions d’Alemanya i de Califòrnia, entre molts altres punts. Al Modern, per exemple, hi ha creacions de l’associació que han fet els últims anys per Temps de Flors, com ara unes grans pomeres –a la Mercè és un cel de puntes–, i obres que combinen amb peces de ceràmica que han fet a Lovaina, Flandes.

La mostra serveix per copsar les dues ànimes de l’entitat: la que treballa amb puntes de coixí “de sempre” i la que té una vessant més artística, que “innova i crea a partir de la seva imaginació”. Rovira, antiga treballadora de l’Ajuntament i de la UdG, valora que l’art en les puntes reuneix “activitat física [exercici de voltar i encreuar dos boixets, és a dir, la coordinació psicomotriu mans-cervell], activitat mental i activitat social”, que és el que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per envellir amb salut.

En el salt cap a la creació, cap a trencar aquesta closca d’ou, hi va contribuir una visita de vuit puntaires el 2016 al Museu de Puntes de Bruges. Cada any, l’entitat fa una creació per a Temps de Flors en col·laboració amb l’Escola La Llotja de Barcelona i l’ha fet amb un salt endavant. No sols treballen amb fil, sinó que usen materials com ara seda, cotó, lli, cordes, canyes i fibres òptiques. El col·lectiu demana que l’Escola Municipal d’Art, que és a la Mercè, no sols ensenyi dibuix , escultura o ceràmica, sinó també puntes.

A banda de Cap dona en l’oblit, que té la col·laboració de l’Ajuntament, la Diputació i el govern, dissabte i diumenge hi haurà una marató de puntes de coixí de les deu del matí a les set de la tarda al pati de les Magnòlies, a l’edifici del govern. El dia 20, a més, s’estrenarà una exposició de ventalls de punta a la Casa de Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona