Societat

L’OMS alerta d’un “tsunami” de casos per la variant òmicron

Insisteix en la necessitat de vacunar-se i confia que la fase aguda de la pandèmia acabi el 2022

França marca un nou rècord de contagis amb 208.000 positius en un dia, el màxim de qualsevol estat de la UE

“Tsunami de nous casos.” Així és com el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, es va referir ahir a la nova onada de contagis per covid-19, causada per l’auge de la variant òmicron, sumada a la persistència de la delta. En roda de premsa, Tedros Adhanom Ghebreyesus va explicar que les xifres rècord de contagis que s’estan registrant –que s’apropen ja al milió de casos diaris– “continuaran posant més pressió als sistemes sanitaris al límit del col·lapse, amb els seus treballadors ja esgotats”. Arran del ràpid avanç de la variant òmicron, va destacar que cal prestar atenció no només a la campanya de vacunació, sinó també a “mesures de salut pública” que evitin saturar les xarxes sanitàries i que “puguin mantenir obertes les societats i als infants els permeti anar a l’escola”. Amb tot, el responsable de l’OMS va insistir en la necessitat de vacunar-se contra la covid-19 i va assenyalar que “els no vacunats tenen més risc de morir per la malaltia, sigui quina sigui la seva variant”. En aquest punt, va recordar els 3,5 milions de persones que han mort a causa de la pandèmia aquest any en comparació amb els almenys dos milions que van perdre la vida el 2020.

Tot i que la variant òmicron està causant xifres de contagis diaris que no s’havien vist en aquests dos anys de pandèmia, pròximes al milió de casos globals al dia, l’OMS manté l’esperança que la fase aguda d’aquesta crisi sanitària acabi l’any que ve. “Continuo sent optimista i crec que el 2022 pot ser l’any en què no només acabem la fase aguda de la pandèmia, sinó que també construïm el camí cap a una millor seguretat sanitària”, va destacar Tedros.

Del 22 al 26 de desembre es va trencar la barrera dels 900.000 casos diaris de covid-19, superant l’anterior rècord assolit l’abril passat (894.000), i la variant òmicron, més contagiosa que la delta, va convertint-se en la dominant en molts països.

Un autèntic “tsunami” de casos és precisament el que està experimentant França, que ahir va tornar a marcar un nou rècord en el nombre d’infeccions. El ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, va anunciar 208.000 nous casos en un dia, l’endemà d’haver trencat la barrera dels 180.000 contagis, dimarts. “Són xifres que fan vertigen […]. He fet un petit càlcul: cada segon, dos francesos donen positiu en covid-19”, va comentar Véran a l’inici del debat parlamentari sobre el projecte de llei del govern que vol transformar el certificat covid en certificat vacunal.

LA XIFRA

900.000
casos
diaris de contagis s’estan registrant arreu del món a conseqüència de la variant òmicron.

Colòmbia entra en un nou pic de la crisi sanitària

El govern colombià va alertar ahir que el país està entrant en un nou pic de contagis de covid-19 per la variant òmicron. Dimarts, Colòmbia va sumar 4.306 positius, la xifra més alta des de l’11 d’agost.

Finlàndia restaura els controls fronterers

Les autoritats finlandeses van reintroduir dimarts els controls fronterers per als viatgers de tots els països, inclosos els de la zona Schengen, almenys fins al pròxim 16 de gener.

El govern txec proposa fer dos tests setmanals

El govern de la República Txeca proposa obligar les empreses a fer dos PCR setmanals als seus treballadors, inclosos els que tinguin la tercera dosi. La mesura podria entrar en vigor el mes que ve.

La vacuna nasal Sputnik sortirà al mercat el 2022

Rússia traurà al mercat la seva vacuna d’administració nasal anticovid Sputnik el primer trimestre del 2022, segons va informar ahir el Centre Gamaleya, productor d’aquest fàrmac.

Els EUA registren la xifra més alta d’infeccions

Els EUA, immersa en una cinquena onada per l’òmicron, va registrar dimarts una mitjana rècord de més de 265.427 casos diaris des de l’inici de la crisi, segons la Universitat Johns Hopkins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens