La sequera i el vent provoquen un nou ensurt a l’Alt Empordà
Un incendi forestal afecta unes 433 hectàrees a Roses, dins del Parc Natural del Cap de Creus
La causa possible, una crema de vegetació mal apagada
Estava controlat a les 8 del vespre
Un foc forestal iniciat a tocar de la urbanització de Mas Oliva de Roses dilluns a quarts de dotze de la nit va afectar al llarg d’ahir unes 433,89 hectàrees de terreny forestal, gairebé totes dins del Parc Natural del Cap de Creus. La combinació d’una sequera galopant i un fort vent de nord va provocar un nou ensurt fora de temporada d’incendis un altre cop a la comarca de l’Alt Empordà.
Aquest nou toc d’atenció es va produir 22 dies després del foc de Peralada, que va afectar 31 hectàrees de terreny agrícola, en una jornada de tramuntana excepcional, i va provocar un enorme ensurt, ja que no es va poder combatre mai des de l’aire.
Després de les 8 del vespre els bombers van donar per controlat l’incendi de Roses d’ahir. Només havien pogut actuar de nit unes 40 dotacions terrestres de bombers, que abans de fer-se clar ja havien arribat a tancar bona part de la cua i del flanc esquerre fins a envoltar, amb treballs essencialment de mànega, dues terceres parts de la zona.
En les tasques d’extinció, hi van col·laborar de bon començament efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, de la policia local de Roses i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en caràcter preventiu, així com unitats de les ADF de la zona.
La tramuntana va bufar durant tota la nit, amb unes ratxes màximes de 70-80 quilòmetres per hora, circumstància que va empènyer les flames cap a la zona de cala Montjoi, oferint una imatge de foc damunt la carena del nord de Roses que impressionava, i avançant en direcció al mar sense grans amenaces envers les zones residencials.
La direcció de les flames va obligar ben aviat al matí a confinar unes quinze persones de l’hotel Ciutat de Vacances, la majoria de les quals eren personal. Es va evacuar també una família, que va ser reallotjada a l’hotel Cala Jóncols.
Tall de carretera
Inicialment es va tallar la carretera GI-614 de Roses a Cadaqués per facilitar les tasques dels efectius d’incendis, tot i que poc després es va tornar a obrir. La carretera d’accés a les cales dins del parc natural va estar barrada tot el dia pels efectius policials. Quan el vent del nord es va moderar a l’albada i els comandaments van decidir fer entrar en acció els helicòpters de control i els hidroavions, va millorar el rendiment de les tasques d’extinció i van avançar cap al control amb més convicció. En total, hi van treballar al llarg de la jornada d’ahir dos avions de vigilància i atac, un helicòpter bombarder i dos avions amfibis del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i hi van arribar a treballar fins a 54 dotacions terrestres alhora.
Els Agents Rurals van iniciar des de ben aviat les investigacions per discernir quin podia ser l’origen del foc i tots els indicis van acompanyar-los fins al convenciment que s’havia generat en unes cremes de vegetació dutes a terme a tocar de la urbanització de Mas Oliva.
Crema comunicada?
El cap dels Agents Rurals, Xavi Rodríguez, va confirmar al migdia que les flames havien començat en aquesta zona del Mas Oliva en la crema de restes vegetals, que possiblement havia estat mal apagada. Va explicar també que s’estava esbrinant si havia estat comunicada i, si s’havia fet, en quin moment havia estat comunicada. Es dona la circumstància que a les deu del matí s’havia activat el pla alfa 2, que prohibeix aquest tipus de cremes. “Ho estem investigant”, va detallar Rodríguez, que no va descartar que s’hagués encès abans, però que no s’hagués apagat adequadament.
El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, va explicar que tota la superfície afectada es troba dins del parc natural i que una part, a més, està catalogada com a paratge natural d’interès nacional (PNIN). “Ha cremat sobretot vegetació arbustiva”, va declarar a l’ACN. Va subratllar també que, com que s’havia produït a l’hivern, l’afectació sobre aus i rèptils no és tan gran com podria ser en altres èpoques de l’any. “A més, el perímetre està envoltat de vinyes i pastures, que fan de tallafoc natural”, hi va afegir. Tal com ja havia explicat amb motiu del foc del cap de Creus de l’estiu passat, Feliu va fer notar que els focs són “recurrents” al parc i que la vegetació que hi ha “els estimula”. A banda d’això, va fer notar que s’està vivint una època “extremament seca”.