Societat

Els bombers també són solidaris amb l’emergència humanitària d’Ucraïna

Una expedició del cos recull 46 persones refugiades per acollir-les en cases gironines

La FOEG alerta de les conseqüències econòmiques del conflicte

Abraçades, plors i alegria que es confonien ahir al parc dels bombers de Girona. El comboi de Bombers per Ucraïna va arribar poc després de les sis de la tarda amb 46 persones refugiades: 25 dones i 21 menors d’edat de la regió de Khàrkiv. Al mateix parc els esperaven les famílies que les acullen a Girona i diferents municipis de la demarcació. Tots els contactes de les persones refugiades s’havien concertat prèviament amb l’associació d’ucraïnesos de Girona, Inteli Gente. Les persones nouvingudes, esgotades i agraïdes, intercanviaven ahir les primeres paraules amb les famílies d’acollida, fent ús si cal de telèfons mòbils, però sobretot amb mirades emocionades. Aquesta era la primera expedició humanitària de Bombers per Ucraïna.

Set furgonetes

El comboi, format per set furgonetes, havia arribat dimecres al matí a Korczowa, a la frontera de Polònia amb Ucraïna, i a prop del camp de persones refugiades de Przemysl. L’expedició va començar el camí de retorn a primera hora de la tarda d’aquell mateix dia amb 41 persones. Una família prevista va ajornar el viatge perquè el fill petit estava malalt; però a través del contacte d’un bomber de Vilafranca del Penedès el comboi va fer parada al centre de Polònia per recollir una dona, les seves dues filles i dos nets completant així l’expedició.

Ara, Bombers per Ucraïna ja està preparant una segona expedició humanitària que té prevista la sortida el dilluns 28 de març, amb també set furgonetes que es carregaran d’ajut humanitari als parcs de bombers de Girona i Mataró.

Preocupació de la FOEG

D’altra banda, el sector empresarial gironí, a través de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), també ha fet entrega aquesta setmana de 3,5 tones d’aliments al consolat d’Ucraïna. En paral·lel a aquesta contribució solidària, però, la junta rectora de la FOEG es va reunir aquest dijous passat per tractar de les conseqüències socials i econòmiques del conflicte. A la reunió hi va assistir Laia Cañigueral, delegada del govern a Girona, a la qual els representants empresarials van comunicar “el seu malestar i neguit”. Asetrans, en nom del transport, i el Col·legi d’Economistes, van recalcar que els problemes dels diferents sectors venen de lluny. La FOEG va transmetre a la delegada les peticions patronals: abaixar els impostos d’energia i carburant; deslligar el preu del gas del càlcul del preu de l’electricitat; incentivar la cogeneració energètica i l’autoconsum fotovoltaic i allargar la carència dels ICO, una mesura que –segons la FOEG– pot salvar moltes empreses.

Punt d’atenció a peu de l’AP-7, a l’Alt Empordà

L’Estat i la Creu Roja han habilitat un punt de primera atenció a refugiats ucraïnesos a peu de l’AP-7, a l’Alt Empordà a l’àrea de l’Empordà. Consta de tres mòduls, oberts les 24 hores, on ofereixen menjar i beguda als desplaçats perquè han detectat que hi ha famílies que arriben exhaustes i sense haver-se pogut alimentar durant hores. Aquest punt és fruit de l’entesa de la Creu Roja amb l’empresa Areas, que facilita menjar i begudes a persones refugiades i als voluntaris de l’ONG. Figueres, per la seva banda, va obrir ahir un punt d’atenció i suport a persones refugiades ucraïneses, amb la voluntat d’oferir un servei d’acompanyament a les persones que arriben a la ciutat i ajudar-les en els tràmits. El punt d’atenció i suport obert és a la plaça de l’Església número 6 (de 9.30 h a 14 h). Fins ara a Figueres s’han atès un centenar de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.