Societat

Comencen a declarar els testimonis per les morts a la residència de Tremp

Relaten que al centre hi havia un descontrol total en la gestió de la covid

“Descontrol total.” Així van descriure ahir els testimonis al jutjat de Tremp la situació que es van trobar a la residència Fiella del municipi, on van morir 64 residents per covid el novembre del 2020. Així ho va relatar l’advocat que representa una de les famílies afectades, Xavier Prats, ja que les persones citades no van voler donar-ne detalls.

Ahir van començar les declaracions en fase d’instrucció del cas, amb el testimoni de dos Mossos d’Esquadra que es van fer càrrec de la investigació. També estaven citades la llavors gerent de Salut a les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la directora que es va encarregar del centre quan aquest va ser intervingut per Salut, Elena Badia. La causa està oberta contra dues extreballadores del centre per homicidi imprudent i tracte degradant.

El jutjat de Tremp va començar ahir la instrucció d’aquest primer cas, però hi ha una altra causa oberta contra les mateixes investigades, per un delicte contra la seguretat en el treball. El jutjat ha cridat a declarar fins a 49 treballadors de la residència els dies 4, 5, 8, 19 i 26 d’abril.

El jutjat de Tremp va obrir el 9 de febrer els dos procediments arran de la denúncia presentada per la fiscalia de Lleida, el 3 de febrer. El brot va provocar la mort de 64 dels 142 residents del centre i, segons la denúncia de la fiscalia, aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l’atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una falta d’assistència sanitària real.

D’entre les moltes irregularitats descrites per la fiscalia, destaquen que es va privar els usuaris d’una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit i també s’indica que aquells dies molts van passar fred, gana i set

Una altra de les incongruències citades fa referència a la descoordinació. Era tan gran, segons la fiscalia, que fins i tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que feia dies que eren morts.

La gestió dels morts per covid-19 va ser caòtica, segons la denúncia, fins al punt que familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns van ser informats que estaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a d’altres no se’ls avisava que el seu familiar havia mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres