Societat

coronavirus

La Xina, inflexible en la seva aposta pel “zero covid” contra l’òmicron

Les autoritats xineses mantenen aquesta estratègia per fer front a l’òmicron amb dràstiques mesures de confinament a Xangai

La metròpolis oriental xinesa de Xangai continua el seu estricte confinament d’acord amb la política de “zero covid” tot i l’esgotament dels seus residents, mentre la premsa oficial insisteix que es pot vèncer a l’òmicron i les xarxes socials silencien les veus més crítiques amb les restriccions.

El degoteig d’infeccions continua en ascens a la ciutat, amb 1.189 positius i més de 20.000 contagis asimptomàtics –Pequín no els computa com a casos confirmats excepte que manifestin símptomes– comptabilitzats avui pels 994 d’ahir i els 1.006 del dilluns.

Per a fer front al brot més important registrat a la Xina –amb més de 20.000 casos actius i més de 200.000 asimptomàtics repartits en diverses províncies– des que va començar la pandèmia, les autoritats han recorregut a la seva estratègia habitual, que implica fortes restriccions a la mobilitat, les fronteres tancades a l’exterior i confinaments de ciutats senceres com en el cas de Xangai.

Les restriccions en aquesta ciutat, de 26 milions d’habitats i centre financer de la Xina, van començar oficialment el passat 28 de març, encara que aleshores ja hi havia edificis residencials que feia setmanes que estaven completament aïllats de l’exterior.

Tot i l’esgotament dels residents, que han denunciat escassetat d’aliments o directament por davant la possibilitat d’acabar en centres d’aïllament en els quals la higiene brilla per la seva absència, les autoritats es mantenen inflexibles en la seva estratègia, i això que l’onada s’ha saldat fins al moment amb només dos morts.

Les autoritats xineses temem que obrir la mà suposi un abrupte augment del nombre de morts –preocupa que moltes persones majors de 60 anys no s’hagin posat la tercera dosi de la vacuna–, la qual cosa s’ha traduït ara en una ofensiva propagandística a favor del “zero covid”.

La consigna oficial és que “es pot vèncer a l’òmicron” si es controla a temps, segons defensa el diari estatal China Daily en un editorial, i posa com a exemples la “intervenció precoç” feta a Shenzhen, Tsingtao o Tianjin amb proves de test i el tancament de parades de metro i d’edificis residencials.

En el cas de Xangai, on el virus ja s’ha propagat entre la població, el rotatiu defensa que “el confinament és necessari” i assegura que rendir-se no és una opció: “Tenim eines per a evitar milers de morts. Seria immoral que algú demani sacrificar vides humanes a costa del benefici (econòmic)”.

A Xangai s’han viscut algunes escenes dramàtiques com la protagonitzada per un policia que, negant-se a aportar proves, volia emportar-se a una parella a un dels centres d’aïllament per suposadament donar positiu en un dels múltiples test que es duen a terme a la ciutat, recull el diari South la Xina Morning Post. “Ets positiu si jo ho dic”, va asseverar l’agent segons un enregistrament de la conversa que es va fer viral a les xarxes.

El govern municipal va anunciar el dilluns que posarà en marxa una recerca per a aclarir els fets, i també va fer pública una disculpa sobre la seva gestió en la xarxa social xinesa Weibo, similar a Twitter, en la qual es van eliminar els comentaris més crítics dels internautes.

La majoria d’ells expressaven la seva decepció amb els funcionaris, es queixaven sobre la dificultat de comprar menjar o expressaven dubtes sobre la viabilitat d’aïllar en centres de quarantena o en hospitals a les desenes de milers de persones que han donat positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona