Societat

Més de 200 processons tornen a sortir al carrer

Després de dos anys d’aturada obligatòria, es recupera l’activitat prepandèmica

Els actes de Verges, Girona, Mataró, Tarragona, Lleida i l’Hospitalet de Llobregat reuneixen milers de persones

La bona evolució de la pandèmia dona treva també a les tradicions de Setmana Santa i, després de dos anys d’aturada obligatòria, més de 200 processons i viacrucis tornaran a sortir al carrer aquestes festes. Una de les més populars, la Dansa de la Mort de Verges, va reunir, la nit de dijous a divendres, milers de persones. Dies abans, ja s’havien esgotat les 1.400 entrades disponibles per veure el Misteri de la Passió a la plaça del poble. Abans de la covid-19, només la Guerra Civil havia fet cancel·lar l’emblemàtica processó i no s’havien pogut veure els esquelets dansant al so del tabal, una tradició que es remunta a l’edat mitjana. El 2020, el confinament va obligar a suspendre-la i, tot i que els tabals van sonar i els veïns van sortir als balcons a entonar l’hosanna, el cant litúrgic que dona la benvinguda a Jesús, els carrers estaven completament buits. Va ser una imatge inèdita que es va repetir –aquell any i el següent– en tots els altres pobles i ciutats de Catalunya. Aquest any, la cultura popular i religiosa torna a sortir al carrer: les processons d’aquesta Setmana Santa seran pràcticament les mateixes que les programades abans de la pandèmia, segons fonts eclesiàstiques. Cada diòcesi aplicarà restriccions segons el seu criteri i en funció de la situació epidemiològica del seu territori, indica la Santa Seu.

El departament de Salut recorda que, com que són a l’aire lliure, les processons no es veuen afectades per cap restricció per la covid, a diferència dels actes que se celebrin a l’interior dels temples, on segueix sent obligatori l’ús de mascareta i gel hidroalcohòlic, tot i que ja no hi ha límit d’aforament.

Entre les processons de Setmana Santa més multitudinàries, destaquen les conegudes com a processons laiques de l’Hospitalet de Llobregat, que reuneixen més de 120.000 persones. Les organitza l’associació cultural andalusa Confraria 15+1, que aquest any celebra el 45 aniversari. Tot i que diumenge van sortir els primers passos, va ser ahir quan va arribar la primera de les grans processons laiques, amb Jesús el Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors. “Avui és un dia molt gran”, asseguraven els assistents a peu de carrer, que també parlaven de “nervis” i “molta il·lusió”.

Moltes ganes

També destaquen, per l’espectacularitat de les exhibicions dels soldats romans que intervenen en les seves processons de Setmana Santa, els seguicis de Girona, Tarragona, Lleida i Mataró. Els gremis, confraries i congregacions que les organitzen coincideixen a expressar la il·lusió de tornar a reunir-se al carrer. A Girona, l’acte principal va ser la processó de Divendres Sant. Abans, s’havia pogut assistir a l’exposició de passos, aquest any davant l’església de Sant Feliu.

200
processons i viacrucis
es podran veure aquests dies als carrers i les places de tot el territori català.
1.400
persones
van poder veure el Misteri de la Passió a la plaça de Verges, amb entrada i seient reservat.
120.000
assistents
reuneixen les processons laiques de l’Hospitalet de Llobregat, organitzades per la Confraria 15+1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA