Societat

Un col·lectiu d'immigrants demana als catalanoparlants que s'adrecin als nouvinguts en català

L'objectiu és portar la campanya a les diverses comarques dels territoris de parla catalana

El col·lectiu d'immigrants Immi.Cat ha impulsat una campanya per demanar a la població catalanoparlant que s'adreci als nouvinguts en català, per tal d'ajudar-los a aprendre aquesta llengua i integrar-se millor en la seva societat d'acollida.

La campanya porta per lema Jo encara no parlo català, parla-m'hi i inclourà activitats de sensibilització arreu dels territoris de parla catalana, així com la difusió d'un vídeo a les televisions públiques. El president del Casal Argentí a Barcelona i coordinador de la campanya, Diego Arcos, ha explicat que d'aquesta manera es vol fomentar des de la societat civil l'entesa entre els immigrants i la població d'acollida, ja que al seu parer les iniciatives que hi havia fins ara en aquest sentit eren "massa institucionals" i responien més al "compliment d'una obligació" que no pas a una "voluntat real".

La campanya, que ja es va presentar el passat dissabte a Mallorca, es presentarà oficialment aquest dimarts al vespre a Barcelona, durant un acte amb el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, entre d'altres. Segons ha explicat el coordinador de la campanya, l'objectiu és sensibilitzar a les associacions d'immigrants perquè demanin als catalanoparlants que els hi parlin en la seva pròpia llengua, i no pas en castellà.

Segons Arcos, aconseguir que un nouvingut s'adreci en català a un ciutadà català suposa que l'immigrant reconeix la identitat catalana i "desactiva el conflicte" lingüístic que es podria generar entre ells. Arcos destaca, a més, que "Catalunya no es pot permetre el luxe de perdre la gent (nouvinguda) que vol ser catalana", sinó que ha de contribuir a la seva integració lingüística i social.

Arcos va tenir la idea d'organitzar aquesta campanya arran de les dificultats que ell i la seva dona, tots dos argentins, es van trobar en arribar a viure a Barcelona. Quan van comprovar la importància del català a la identitat del país que els acollia, tots dos es van posar a estudiar-lo, però es van trobar que els mateixos ciutadans autòctons optaven sempre per parlar amb ells en castellà.
"Si estàs aprenent a utilitzar un ganivet i cada vegada que vols fer-lo servir no et deixen, com aprendràs a tallar la carn? Això és el que ens passa amb el català: cada vegada que començo a parlar-ho, amb un munt d'esforç i superant la vergonya de no expressar-me correctament, els mateixos catalans et responen en espanyol -lamenta Arcos-. Si em parlen en la llengua dels que, durant tant de temps, han sotmès la seva nació, serà que prefereixen relacionar-se amb els opressors abans que xerrar amb les persones com jo, que vaig escollir aquesta terra per viure-hi i perquè sigui la terra dels meus fills".

En una primera fase, la campanya consistirà en la difusió de xapes, enganxines, tríptics i samarretes de sensibilització, així com la presència de diverses entitats d'immigrants al Correllengua, ja que l'objectiu és portar la campanya a les diverses comarques dels territoris de parla catalana. Segons ha avançat Arcos, en una segona fase està previst distribuir a través de les televisions públiques i a Internet un vídeo on apareixeran persones de diversos orígens demanant als catalanoparlants que parlin amb ells en la seva pròpia llengua.

Arcos ha destacat que aquesta iniciativa és important perquè "als mitjans públics catalans pràcticament no apareixen comunicadors d'origen indi o de pell negra" i, per tant, els immigrants s'hi veuen poc representants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.