Societat

Denuncien davant l’ONU la “persecució judicial” de la immersió lingüística

La Plataforma per la Llengua alerta de l’assetjament contra el català davant del Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories

L’entitat Plataforma per la Llengua ha denunciat davant del Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que “l’estat espanyol pretén acabar amb la immersió lingüística a les escoles a través dels tribunals, saltant-se les vies parlamentàries i en contra del consens social”.

El cap de l’àrea de drets lingüístics de l’entitat, Òscar-Adrià Ibáñez, ha estat l’encarregat de plantejar aquest assetjament en la trobada internacional de caràcter anual. També ha alertat de “les mentides i del discurs de l’odi que es promou per atacar els defensors de l’escola en català”.

Ibáñez ha demanat al relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes, que “intervingui per defensar els catalanoparlants”. En concret, l’entitat demana a Varennes que Espanya “reconegui com a minories” els parlants de les llengües autòctones diferents de la castellana, que “combati el discurs de l’odi contra aquestes minories” i que “respecti” el dret dels parlants de les llengües autòctones “d’estudiar-les, d’estudiar en les seves pròpies llengües i de decidir quin model escolar volen sense la interferència dels estats”.

Ibáñez també ha subratllat que el model d’immersió lingüística català “compta amb el suport del 82% dels catalans, un percentatge que encara és superior en el cas dels joves, en què puja fins al 88%”. L’entitat ha denunciat que els “atacs” contra la immersió lingüística s’han “intensificat” des de l’any 2005 i que “l’intent d’alguns partits polítics per modificar el sistema educatiu a través de la justícia” ha culminat ara amb la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà als centres educatius.

Per a la Plataforma per la Llengua, aquesta sentència va en contra dels articles 7 i 8 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), ratificada per Espanya, un document que “obliga a disposar d’un sistema d’immersió lingüística total en català”. L’entitat afegeix que “segons el cinquè informe de seguiment del mateix Comitè d’Experts d’aquesta carta, la ratificació de l’estat espanyol no li permet imposar cap percentatge de castellà a tots els alumnes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART