Societat

Escoltar música ajuda a córrer més i millor, segons un estudi

Millora la freqüència de gambada i redueix les lesions, d’acord amb una recerca amb participació de la URV

També s’associa a sessions de cursa més llargues i recuperacions més ràpides

Escoltar música ajustada al ritme de cursa que es vol assolir mentre es corre ajuda a augmentar la freqüència de gambada en corredors amateurs i a prevenir lesions, d’acord amb un estudi conjunt entre la Universitat d’Alacant i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

L’equip investigador, dirigit per Roberto Cejuela, volia comprovar “si l’entrenament de retroalimentació musical amb un ritme determinat conduiria a millores de la freqüència de gambada i si aquesta seria estable al llarg del temps”.

Per fer-ho, segons detallen a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, els científics van treballar amb dos grups de corredors: un que va córrer amb música creada segons el ritme de cursa al que es pretenia arribar (grup experimental) i un altre al que es va monitoritzar sense utilització de música durant l’entrenament (grup de control).

Els mesuraments es van realitzar, en tres sessions durant períodes separats per 15 dies, a vint runners (onze homes i nou dones) que no havien patit lesions recents i que complien uns paràmetres personals i esportius mínims, com ser majors d’edat i corredors en actiu, habituats a fer més de 15 quilòmetres per setmana.

Prèviament al mesurament de camp, els corredors van ser sotmesos a proves sobre les capacitats físiques individuals i també van omplir qüestionaris sobre l’historial esportiu, de lesions i de gustos musicals, per tal que els investigadors determinessin els ritmes de la música que escoltarien mentre s’entrenaven.

Després de córrer amb aquesta música seleccionada sota el control dels especialistes, l’estudi va demostrar que “efectivament, hi va haver una millora en la freqüència de gambada al grup que va fer servir la retroalimentació musical durant les seves sessions de carrera contínua”, segons Cejuela.

L’especialista defensa que l’augment de la freqüència de gambada “pot reduir el risc de lesions, ja que les forces de resistència disminueixen i, entre altres aspectes, es millora l’estabilització del maluc durant la cursa i es redueix el xoc tibial”.

Escoltar música durant els entrenaments també suposa “un estímul que afavoreix l’aprenentatge de la tècnica i, en conseqüència, redueix el risc de lesions”, d’acord amb els investigadors, que també hi veuen efectes beneficiosos “tant a la velocitat com a la freqüència cardíaca, per la qual cosa es millora el rendiment”.

A més, la recerca també va associar el fet de córrer escoltant música amb el tempo adequat a beneficis com ara incrementar el temps de treball, allargar el moment d’esgotament i accelerar el ritme de recuperació.

Amb tot, atès que tant la mostra de corredors com les mesures obtingudes van ser limitades, l’equip investigador ja pensa en noves investigacions per confirmar els resultats obtinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida