Societat

Itàlia

La presència de senglars a Roma, un problema que ningú aconsegueix solucionar

Els veïns d’un barri del nord de la capital italiana han arribat a declarar un “toc de queda nocturn”

La presència de ramats sencers de senglars als carrers de Roma s’ha convertit en una emergència que cap alcalde aconsegueix solucionar i que preocupa cada vegada més als ciutadans de la capital italiana, que han arribat a plantejar-se “un toc de queda nocturn” per a evitar als animals, davant la ineficàcia demostrada per les autoritats.

Aquest greu problema, els inicis del qual es remunten a fa menys d’una dècada, va cobrar protagonisme durant la pandèmia, quan amb l’absència de gent als carrers de la capital va augmentar la presència de senglars fins a arribar als diversos centenars –oficialment no hi ha una xifra exacta– que es poden veure actualment en diverses zones de la ciutat.

“Roma és un dels centres urbans que en els últims set o vuit anys ha registrat l’augment més important fins a convertir-se en la ciutat més crítica a escola nacional, al costat de Gènova i Trieste (nord)”, va explicar a l’agència Efe Andrea Monaco, de l’estatal Institut Superior per a la Protecció i la Recerca del Medi ambient (Ispra).

Veure una parella de senglars s’ha tornat una rutina diària per als ciutadans de Roma, com demostren la multitud de vídeos que circulen per xarxes socials d’aquests animals salvatges passejant entre cotxes i vianants.

Segons el doctor Monaco, encara que aquests animals puguin semblar tranquils, la seva presència a la ciutat suposa un greu perill perquè poden provocar accidents de trànsit i atacar a persones i mascotes. De fet, diversos residents del barri d’Aurelio, en el nord de Roma i limítrof amb el Vaticà, han arribat a declarar un “toc de queda nocturn” després de l’atac patit per una veïna per una femella que es trobava amb les seves cries i que, malgrat no tenir conseqüències greus, ha causat alarma, informen mitjans locals.

Un dels principals motius de l’entrada massiva de senglars a Roma és la peculiaritat de la ciutat, que els seus 1.285 quilòmetres quadrats estan completament envoltats per grans àrees agrícoles i espais verds, en molts casos sense tot just manteniment.

Aquests espais propicien l’arribada dels animals, atrets principalment pel menjar que troben en els contenidors, replets d’escombraries a causa de la mala gestió crònica dels residus.

“Els contenidors han d’estar nets i no ha d’haver-hi residus fora”, va explicar Monaco, que va criticar durament als qui donen menjar als senglars perquè empitjoren la situació i estan incomplint la llei municipal.

En els primers sis mesos de gestió del nou alcalde romà, Roberto Gualtieri, no s’ha aconseguit millorar la situació que va deixar la seva antecessora, Virgina Raggi, molt criticada per la seva mala gestió de les escombraries.

Fa uns dies, el govern municipal va aprovar el primer projecte per a identificar els punts d’entrada dels senglars, com el parc d’Insugherta o el d’Apia Antica, amb l’objectiu de barrar-los i centrar allí els esforços de la recollida d’escombraries.

Però les associacions protectores d’animals són molt escèptiques amb la falta de mesures preventives i critiquen que les forces de seguretat matin als senglars –com va succeir el passat 22 d’abril amb un exemplar que es trobava en el barri on viu l’alcalde– perquè “no són agressius”, sinó que es defensen en sentir-se amenaçats.

“La present administració no ha programat cap mena d’estratègia diversa a l’anterior govern”, van dir a Efe fonts de l’associació Animalistes Italians, organitzadors de les majors mobilitzacions en aquest assumpte.

Per a protegir els senglars proposen solucions “no violentes”, com esterilitzar-los per a evitar que la població creixi o bé capturar-los i retornar-los al camp.

No obstant això, l’Ispra es qüestiona aquestes solucions perquè “són impracticables des d’un punt de vista tècnic i gairebé sempre insostenibles des d’un punt de vista pràctic i econòmic”, segons Monaco. Malgrat les seves diferències, totes dues parts coincideixen que les autoritats han d’actuar de manera urgent i imminent per a solucionar una emergència que passa per solucionar el problema crònic dels residus de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla