Societat

Estat espanyol

El Suprem ratifica l’arxivament de la causa per la mort de 15 immigrants a El Tarajal

La Sala Penal desestima els recursos de diverses organitzacions i avisa que no procedeix recurs

La justícia espanyola ja va exculpar setze guàrdies civils que van participar en el dispositiu

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha conclòs aquest dijous que no pertoca el recurs de cassació contra el sobreseïment de la causa sobre l’anomenada tragèdia del Tarajal de 2014, on van perdre la vida quinze immigrants subsaharians quan intentaven entrar nedant a l’enclavament espanyol de Ceuta.

La Sala Penal del Suprem ha dictat una sentència en la qual desestima els recursos plantejats per diverses organitzacions contra la resolució de l’Audiència Provincial de Cadis que va acordar el sobreseïment lliure de la causa oberta per investigar els fets esdevinguts el 6 de febrer de 2014.

La Sala explica que no procedeix el recurs de cassació contra la decisió dictada en apel·lació en procediment abreujat competència del Jutjat penal, com és el cas, en procediments incoats abans de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal de 5 d’octubre de 2015.

En l’acte, de 12 pàgines i al qual ha tingut accés Efe, la Sala no admet els recursos de CEAR, Associació Pro Drets Humans d’Espanya, Associació Observatori de Drets Humans, Associació Coordinadora de Barris i Associació Societat Humana. El TS imposa a les associacions el pagament de les costes ocasionades i deixa clar que no procedeixen més recursos.

El Jutjat d’Instrucció número 6 de Ceuta havia incoat diligències per delictes de prevaricació, lesions, homicidi per imprudència greu amb resultat de mort i denegació d’auxili contra 16 agents de la Guàrdia Civil que van participar en el dispositiu per contenir l’intent d’entrada massiva d’immigrants, i que va acabar amb la mort de 15 persones.

Aquest mateix jutjat va dictar el 24 de setembre de 2019 una interlocutòria en la qual acordava d’una banda, continuar les diligències prèvies pel tràmit del procediment abreujat per delictes d’homicidi per imprudència greu amb resultat de mort i denegació d’auxili, i per un altre, el sobreseïment provisional de les actuacions per delicte de lesions així com el sobreseïment lliure pel delicte de prevaricació.

Finalment, el 2020 la Secció VI de l’Audiència Provincial de Cadis a Ceuta va acordar el sobreseïment de la causa oberta, segons l’escrit del Suprem.

Les associacions van presentar un recurs de cassació contra la resolució del 27 de juliol de 2020 pels fets qualificats com a delictes d’homicidi imprudent, lesions i denegació d’auxili i declarant d’ofici les costes processals.

La decisió del Suprem posa fi a la investigació d’un dels successos migratoris més greus registrats a Ceuta, a El Tarajal, on van morir 15 immigrants subsaharians que intentaven entrar nedant a la platja de Ceuta. Setze guàrdies civils van estar imputats i posteriorment van ser exculpats per aquests fets.

El 15 d’octubre 2015, el Jutjat d’Instrucció 6 de Ceuta va exculpar per primera vegada els 16 guàrdies civils imputats en aquest cas. D’acord amb el text de la resolució judicial, els immigrants van assumir el risc d’entrar il·legalment en territori espanyol en massa per mar i en ignorar les peticions de les forces marroquines i de la Guàrdia Civil.

El succés es va produir el 6 de febrer de 2014, a la frontera del Tarajal, quan una allau d’uns 250 immigrants va intentar arribar fins a la platja i quinze d’ells van morir, la majoria ofegats.

Segons van denunciar els immigrants, els agents de la Guàrdia Civil els van disparar pilotes de goma i gasos lacrimògens quan es trobaven a l’aigua.

En un primer moment aquesta versió va ser negada pel delegat del govern espanyol a Ceuta i el director de la Guàrdia Civil, però posteriorment el ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va reconèixer al Congrés que sí que s’havien produït aquests llançaments, però va afirmar que va ser “lluny” d’on estaven els immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona