Societat

El boom del joc per Internet no n'accelera la regulació

Oci

El joc per Internet continua creixent, especialment les apostes esportives, en un marc d'absoluta alegalitat. Encara que els milions que mouen les empreses del sector s'incrementen de manera espectacular -un 65% durant l'últim any-, les administracions competents no mouen fitxa. El departament d'Interior "està estudiant la conveniència de la regulació de les apostes telemàtiques i dels jocs remots" però, segons fonts de la conselleria que dirigeix Joan Saura, no és una qüestió prioritària.

A escala estatal, la situació és similar i l'elaboració d'una normativa sobre el joc on line està "en fase d'estudi". A mitjans de juny, el Senat va aprovar una moció en què instava el govern central a regular les apostes per Internet, encara que sense establir una data límit.

Emparats en la UE
Les empreses de joc on line operen a Catalunya emparant-se en la legislació de lliure circulació de béns i serveis entre Estats membres de la UE. El mercat català, que suposa el 22% de la quota estatal, va generar uns ingressos d'uns 90 milions d'euros durant l'any 2006. En el conjunt l'Estat, el sector va guanyar 413 milions, un 65% més que l'exercici anterior quan els beneficis no van superar els 255 milions d'euros.

Però ni el govern central ni els autonòmics han vist ni un euro en concepte d'impostos ja que, fins que no es reguli aquesta activitat, és un sector que es mou al marge de la legalitat.

Des de l'Associació Espanyola d'Apostadors per Internet (AEDAPI), el seu president, Juan Barrachina, de l'empresa Unibet, urgeix el govern central a "fer els passos perquè el sector es regularitzi tan aviat com sigui possible".

Barrachina és partidari de fer "una única llei estatal". De la mateixa opinió és Sacha Michaud, vicepresident de l'AEDAPI i representant de Betfair a Espanya, perquè "és pràcticament impossible controlar al 100% la ubicació dels usuaris en les diferents comunitats autònomes i, en canvi, això sí que es pot fer en l'àmbit estatal". Per Betfair, que opera des del Regne Unit, una solució seria que l'Estat espanyol convalidés les llicències de la UE i les empreses paguessin "els impostos corresponents als guanys en cada territori".

Menors i ludopatia
L'AEDAPI també demana "una regulació progressista" i rebutja les acusacions de manca de control en l'accés dels menors o de foment de la ludopatia, destaca Barrachina.

"En les empreses que operen amb llicència d'un Estat de la UE és molt difícil que apostin menors", sentencia Michaud, ja que en els sistemes pagament susceptibles de ser utilitzats amb menys de 18 anys "es fa una comprovació exhaustiva de la identitat".

Pel que fa a l'addició al joc, tot i que les empreses on line no tenen control d'autoprohibits, Barrachina destaca que "permetem l'autolimitació i l'autocontrol" amb límits de les pèrdues, temporitzadors de les sessions de joc o eines d'autoexclusió.

Tampoc consideren que el joc virtual vagi en detriment del presencial, perquè des de l'AEDAPI expliquen que el perfil de client és molt diferent, amb una edat mitjana de 23 anys i afició a les noves tecnologies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.