Societat

Productors de préssec d’Ordal, “farts” de les destrosses dels senglars

Els pagesos esperen recollir 500.000 quilos de fruits, que són un xic més petits, però de “molta qualitat”

Els productors del préssec d’Ordal (Alt Penedès) estan “avorrits” i “farts” de les destrosses que els provoquen els senglars, que ara fins i tot es mengen els fruits verds. Dos d’ells han decidit plegar, un ho ha fet aquest any i l’altre ho farà el que ve. El president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, ha denunciat que els “destrossen” els arbres, que tenen molta feina en tancar amb filats elèctrics els camps i que les administracions no donen prou permisos per fer batudes. Els pagesos esperen recollir aquesta temporada 500.000 quilos de fruits. A causa de la calor, els préssecs poden ser un xic més petits però de “molta qualitat”. Aquest cap de setmana ha obert el mercat del préssec de Sant Pau d’Ordal.

Ràfols ha reconegut que els productors estan una “mica espantats” per les previsions de sequera que hi ha els pròxims mesos. “Potser tindrem feina a què tirin endavant”, ha explicat tot afegint que no descarta que calgui fer una mica de “reg de suport”. Amb tot, ha subratllat que “la qualitat és excel·lent” perquè quan hi ha poca aigua “serà molt bo”. “La mida ja veurem”, ha afegit tot detallant que la majoria de consumidors de Catalunya “vol préssec gran”.

El president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal ha contat que el problema que tenen els pagesos de la zona amb els porcs senglars “és gros”. “Hi ha molta pressió dels porcs sobre els camps de presseguer”, ha assegurat tot recordant que abans només calia tancar els camps de les varietats més madures. “Ara ho hem de ballar tot, de verd en verd es mengen el préssec, no sé què hi troben”, ha lamentat tot subratllant que trenquen els arbres petits i les branques dels grans. La situació s’agreuja encara més als camps pròxims a la muntanya.

Comença la temporada de préssecs

Aquest cap de setmana ha obert el mercat del préssec d’Ordal, cosa que ha donat el tret de sortida a la temporada. Aquest diumenge només han obert parada tres dels set productors que durant els caps de setmana d’estiu venen fruita a la plaça de Subirats perquè molts fruits encara són verds.

Clara Esteve és una paradista del mercat i ha explicat que enguany potser tindran una collita amb “menys quantitat perquè la floració va ser un pèl més llarga per les baixes temperatures que es van registrar durant el març”. “Així i tot, la pluja d’aquests últims dies ha anat bé de cara a les varietats que s’han de collir al juny”, ha remarcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona