Societat

Xina

Coronavirus

Pequín frena la reobertura davant un dels seus rebrots de covid més gran

Les autoritats de la capital xinesa intenten contenir el virus aplicant la política de “tolerància zero”

Un nou rebrot de Covid-19 sorgit a la zona de bars de Pequín fa perillar l’efímera reobertura de la capital xinesa després de gairebé dos mesos de dures restriccions i manté confinades de nou a milers de persones, mentre els PCR diaris tornen a escena.

Les autoritats de Pequín van detectar dimarts 63 nous casos, 38 dels quals d’asimptomàtics. Tot i les reduïdes dimensions del brot, aquest suposa un dels més greus registrats a la capital del gegant asiàtic des de l’inici de la pandèmia, contra la qual les autoritats xineses continuen aplicant una política de tolerància zero.

El manual habitual

El govern de la capital xinesa, amb una població de 22 milions d’habitants, intenta contenir el rebrot aplicant la recepta habitual a la Xina: confinaments selectius allà on es detecta algun cas; aïllament dels infectats i els seus contactes propers i campanyes massives de proves PCR.

Els 3,5 milions d’habitants del districte central de Chaoyang, origen del brot i cor financer de la ciutat, estan sent sotmesos a tests diaris arran d’una campanya llançada dilluns per les autoritats. A més, un nombre indeterminat d’edificis residencials i negocis es troben confinats per estar relacions amb els contagiats o amb els seus milers de contactes propers, als quals se’ls està fent seguiment mèdic.

Abans d’aquest rebrot, les proves PCR formaven part de la rutina de milions d’habitants de la capital xinesa, als quals se’ls exigeix una prova negativa en les 48 o 72 hores prèvies per accedir a llocs públics com supermercats, hospitals o parcs.

“Contagiat 1.911”

Aquest brot té el seu origen en la visita d’un home positiu de covid a nombrosos bars de Pequín la setmana passada tot i no haver-se sotmès a proves entre el 26 de maig i el 8 de juny. L’infectat, identificat per les autoritats com “Contagiat 1.911”, va continuar visitant els bars fins i tot després de tenir febre el 8 de juny passat.

En aquest cas, almenys un dels bars visitats pel “Contagiat 1.911” no va comprovar a l’entrada el seu codi de salut, que dona fe que l’usuari no ha passat per zones de risc en els darrers catorze dies, ni la seva temperatura corporal, i tampoc va aplicar el control d’aforament, saltant-se així les regulacions sanitàries que han de seguir els restaurants, bars i altres locals, la qual cosa ha suposat per l’establiment la pèrdua de llicència, segons informaven els mitjans locals.

A més, les forces de seguretat han obert una investigació contra la persona responsable del bar per obstaculitzar els treballs de prevenció contra la covid i contra almenys un contacte proper d’un client del bar que, tot i haver rebut ordres d’aïllament a casa seva, va anar a restaurants i centres comercials i va agafar el transport públic, segons ha informat avui l’Oficina de Seguretat Pública de Pequín.

A la casella de sortida

El rebrot a la capital es produeix poc després que les autoritats relaxessin el 6 de juny passat les restriccions que incloïen el teletreball, la reducció de serveis de transport públic i el tancament parcial dels restaurants, que només podien servir menjar per emportar-se o a domicili. Aquestes restriccions van romandre vigents durant poc més d’un mes, mentre el país patia el rebrot més gran des de l’inici de la pandèmia, que va dur al confinament de la ciutat oriental de Xangai durant gairebé dos mesos.

Fins ara, el govern de Pequín no ha anunciat la reintroducció de les mesures vigents al maig, però sí que ha decretat el tancament temporal d’almenys 74 bars en el districte de Chaoyang, a més d’altres negocis com gimnasos o locals de massatge.

A més, d’incalculables pèrdues econòmiques, les dures mesures en els últims mesos han provocat també per primera vegada mostres visibles de descontentament en la població, que fins ara havia donat suport majoritàriament a aquesta política governamental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona