Societat

Els bombers concentren esforços als incendis de Lladurs i d’Artesa de Segre

El foc de Corbera d’Ebre està controlat i els de Castellar de la Ribera i Sallent es donen per estabilitzats

El govern alerta que aquest divendres torna a ser una dia “molt complicat”, encara amb més calor, i es demana “prudència” als ciutadans

Els Bombers continuen treballen en l’extinció dels incendis simultanis que hi ha a Catalunya. Aquest divendres al migdia han donat per controlat el de Corbera d’Ebre (Terra Alta), que ha cremat unes 397 hectàrees. De matinada, s’ha donat per estabilitzat el de Castellar de la Ribera (Solsonès), amb 323 hectàrees cremades, i el de Sallent (Bages), que ha afectat 17 hectàrees. Continuen actius els focs d’Artesa de Segre (Noguera), que ha cremat unes 1.470 hectàrees, i de Lladurs, al Solsonès, que es va iniciar dins del perímetre afectat pel de Castellar de la Ribera i ja ha cremat 50 ha, segons dades provisionals dels Agents Rurals.

L’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha insistit que la “prioritat” ara és l’incendi de Lladurs, que està “perimetrat, encerclat, però no estable”. També preocupa el flanc esquerre d’Artesa de Segre. Borrell també ha alertat que durant aquest divendres es preveuen represes de focs i nous focus provocats per llamps durant les tempestes seques.

Aquest divendres els Agents Rurals han activat el nivell 2 i 3 del pla Alfa en una gran majoria de comarques catalanes. El nivell 3 comporta el tancament d’algunes zones i parcs naturals. En concret s’ha activat el nivell 3 a 17 municipis; a tres municipis de l’Alt Urgell, vuit de la Noguera i sis del Pallars Jussà. I s’ha tancat l’accés a la Baronia de Rialb, al Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies.

De fet, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha tornat a demanar “prudència i precaució” als ciutadans, sobretot si surten el cap de setmana, i ha estar alerta sobre les limitacions que es poden activar pel pla Alfa en algunes comarques.

Baldomar

Segons han informat els Bombers aquest divendres al matí, a l’incendi de Baldomar, que ha cremat unes 1.470 hectàrees, es mantenen contingudes les zones est, nord i sud de l’incendi. El front oest, que avançaria cap a Sant Mamet, es manté actiu. Durant el matí es tornarà a demanar la col·laboració dels pagesos per llaurar els camps amb l’objectiu de poder-lo anar estrenyent. Hi treballen una quarantena de dotacions dels Bombers. El flanc descendent de Sant Mamet es va estabilitzant sol als roquissar i trencants.

Lladurs, Solsonès

Pel que fa a l’incendi forestal de Lladurs , declarat dins del perímetre del de Castellar de la Ribera, continua actiu i és el que més preocupat als Bombers de la Generalitat, ja que amb les altes temperatures i les dures condicions meteorològiques d’aquest dijous a la tarda, és el que ha agafat més intensitat. El flanc dret és molt allargat i el perímetre està molt inestable. En aquest sentit, el cap d’intervenció dels Bombers als incendis del Solsonès, Santi Lleonart, ha explicat que tenen en procés de perimetració el foc de Lladurs però “lluny” de l’estabilització.

En aquesta mateixa zona del Solsonès, els focs de Castellar de la Ribera i Ogern han evolucionat bé durant la nit i a primera hora els Bombers l’han donat per estabilitzat. També hi ha una vintena de dotacions desplaçades.

Peramola i Rialb

Els Bombers han detectat quatre incendis diferents de llamp per la zona de la Vall de Rialb. També n’han detecta un a Peramola (Alt Urgell), on des del primer moment ja s’han desplaçat mitjans aeris. Al cap d’una hora i mitja d’haver-se comunicat l’incendi, els Bombers ja l’han donat per estabilitzat després d’una ràpida actuació, sobretot dels mitjans aeris.

Corbera

A Corbera d’Ebre, els Bombers han donat per controlat el foc aquest divendres al migdia i hi segueixen treballant amb 44 dotacions terrestre i un mitjà aeri. Els Agents Rurals han xifrat en 397,39 les hectàrees afectades en aquest incendi, 287 de terreny forestal i 110 de terrenys agrícola. També està estabilitzat l’incendi de Sallent, on s’hi mantenen dos dotacions.

Diversos incendis per llamps

També a les zones del Solsonès i Pirineu Nord, ahir es van detectar diversos incendis de llamp: Cabó, Coll de Nargó, Llessui, Tuixén, Aulas i Valldan. S’estan monitoritzant i fent seguiment d’aquests incendis, on s’hi ha pogut arribar a alguns i s’hi ha treballat amb eines manuals. Aquest divendres es farà una ruta de llamps amb helicòpter per tal de prioritzar treballs i comprovar si n’ha sortit algun de nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES