Almenys 23 morts i més de 300 ferits en el salt a la tanca de Melilla
Algunes ONG eleven fins a 37 la xifra de víctimes mortals
Pedro Sánchez destaca la cooperació del Marroc contra un assalt “violent, ben organitzat i ben resolt”
Almenys 23 emigrants han mort i 322 han quedat ferits en el salt massiu a la tanca de Melilla protagonitzat divendres per unes 2.000 persones d’origen subsaharià, segons fonts marroquines. Organitzacions de drets humans eleven la xifra de víctimes mortals fins a 27.
L’intent de saltar la tanca que separa el Marroc de l’enclavament espanyol al nord d’Àfrica ha començat cap a les sis de la matinada de divendres, quan els emigrants han començat a avançar cap a la frontera i han estat aturats per un ampli dispositiu de les autoritats del país magribí.
Tot i l’actuació dels agents marroquins, dues hores després un grup d’uns 500 emigrants ha aconseguit arribar a la tanca, han trencat una porta d’accés amb una cisalla i han començat a entrar a Melilla. Segons la Delegació del govern espanyol a la ciutat autònoma, 133 emigrants han aconseguit passar la tanca.
Fonts de les autoritats de la província de Nador, fronterera amb Melilla, han elevat de les 5 inicials a 23 les persones mortes en l’incident, totes elles emigrants. Les mateixes fonts han informat de 76 emigrants i 140 policies ferits en els enfrontaments, 5 dels quals greus. D’aquests, 18 emigrants i un agent de seguretat continuen hospitalitzats.
Al costat espanyol de la tanca s’han comptat 106 ferits, 49 agents de la Guàrdia Civil i 57 immigrants, tres dels quals han estat traslladats a l’hospital.
Les organitzacions de defensa dels migrants eleven la xifra de morts a 27, segons l’Associació Marroquí de Drets Humans (AMDH), i a 37, segons l’ONG Caminando Fronteras.
La presidenta de la segona entitat, Helena Maleno, ha confirmat la xifra més alta i ha advertit que no és definitiva, tot i que no detalla quines són les fonts d’aquest informació.
L’AMDH ha denunciat que “les polítiques migratòries utilitzades són mortals amb fronteres i barreres que maten” i ha exigit l’obertura d’una investigació seriosa per determinar les circumstàncies d’aquesta “catàstrofe”.
Fonts de seguretat marroquines citades per l’agència Efe han assegurat que el salt s’ha fet amb una violència que no havien vist en anys. Segons el seu relat, els emigrants portaven ganivets artesanals, pals, martell, pedres i ganxos per escalar la tanca. També haurien abocat alguna mena d’àcid cap als agents marroquins, però la substància no n’ha tocat cap.
Les mateixes morts han xifrat en un miler els emigrants detinguts al Marroc, molts d’ells de nacionalitat sudanesa.
Sánchez agraeix la “cooperació” del Marroc
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha lloat la col·laboració del Marroc per frenar un assalt “violent, ben organitzat i ben resolt” i s’ha solidaritzat amb els agents ferits.
Sánchez ha destacat l’“extraordinària cooperació” amb el Marroc enfront d’aquest assalt i ha assenyalat que demostra la necessitat de mantenir les millors relacions amb el país veí.
Preguntat aquest dissabte sobre aquesta qüestió, el líder socialista ha insistit en “reivindicar la tasca de les forces de seguretat del nostre país” i del Marroc per garantir les fronteres. I és que segons ell, el salt a la tanca de Melilla ha estat un “atac a la integritat territorial del nostre país. Seguretat”.
Segons ell, l’únic “responsable de tot el que passa en aquesta frontera són les màfies que trafiquen amb éssers humans”.
L’assalt a la tanca es produeix poc després de la normalització de les relacions diplomàtiques entre Madrid i Rabat, després d’un any de crisi que va tenir el seu moment àlgid al maig de 2021, quan milers d’emigrants van entrar a la ciutat de Ceuta davant la passivitat de les autoritats del Marroc.
La crisi diplomàtica va esclatar a l’abril de 2021, quan les autoritats espanyoles van permetre que el líder sahrauí Brahim Gali rebés atenció mèdica a l’Estat i es va tancar aquest març amb el reconeixement implícit per part d’Espanya de la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.