Agroparc Penedès, primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu
La sostenibilitat, la circularitat i la tecnologia són els tres grans eixos que vertebren el projecte Agroparc Penedès , el clúster agroalimentari 100% sostenible i circular que vol impulsar Ametller Origen -companyia d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat-, amb l’objectiu de transformar el model productiu actual del sector agroindustrial i promoure la producció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica.
Aquest innovador projecte representarà la simbiosi entre l’agricultura extensiva, l’agricultura tecnificada, la ramaderia, l’agroindústria i la generació d’energies renovables. Un canvi de paradigma en el sector alimentari, tot prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de la petjada hídrica i de carboni, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions. “L’ Agroparc Penedès , basat en la circularitat dels processos, és el que ens ha permès aconseguir el que semblava impossible: crear un districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu. Evitarem l’emissió de 1400 tones de CO2 a l’any, contribuint a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu.”, explica el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller.
Per aconseguir-ho, s’optimitzaran els recursos hídrics, amb el tractament i regeneració de les aigües residuals a través d’una biofactoria. En aquest sentit, la companyia Agbar col·laborarà amb el disseny i la instal·lació dels sistemes de reg i el manteniment dels sistemes hidràulics amb l’objectiu de reutilitzar al 100% l’aigua.
En segon lloc, i de la mà de Carburos Metálicos, l’ Agroparc Penedès combinarà diferents sistemes de generació energètica renovable com la fotovoltaica, el biogàs i la biomassa i apostarà per la mobilitat 100% lliure d’emissions. Així doncs, els residus orgànics es transformaran en hidrogen verd per als camions de distribució. Tal com ha explicat la companyia, inicialment, s’aprofitaran els residus orgànics per generar biocombustible per a la flota de transports propis i, en una segona fase, la valorització de residus orgànics, a través d’un reformador, es transformarà en hidrogen verd per als camions de distribució, amb més de 6.000 Km diaris d’hidrogen pels vehicles pesants, i la recuperació de més de 1000 TN de CO2 per als hivernacles.
Finalment, també s’aplicarà la intel·ligència artificial, el machine learning i la digitalització per ser més eficients, ajustar la producció i evitar, d’aquesta forma, el malbaratament d’aliments.
Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH
Ametller Origen vol impulsar també en l’entorn de l’ Agroparc Penedès un centre de formació i recerca, l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, amb convenis amb universitats locals i internacionals, per formar els tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari, amb l’estalvi d’aigua, la disminució de la petjada de carboni, la protecció de la biodiversitat i l’increment de la producció agrícola amb fruita i verdura rica en micronutrients i amb més sabor.