Societat

sociteta

La síndica d’Aran vol reunir-se amb Aragonès i demana canvis a la nova llei

El govern de la Val ha encarregat un informe jurídic perquè creu que la norma genera “inseguretat jurídica”

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha sol·licitat per carta una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, arran de la situació creada per l’aprovació de la Llei 8/2022 sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari. Vergés no ha quedat satisfeta amb la resposta de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que li va assegurar que hi ha una altra normativa que reconeix la vehicularitat de l’aranès a l’escola. El Conselh Generau d’Aran, però, considera que la nova Llei genera “inseguretat jurídica” a més de ser un greuge respecte a l’altra llengua pròpia de Catalunya, el català, i ha encarregat un informe jurídic sobre aquesta qüestió i demana que es modifiqui aquesta llei.

Assumpte “molt greu”

Tal com es va anunciar divendres passat durant l’aprovació per part del ple del Conselh Generau d’Aran de la declaració institucional al rebuig de la Llei 8/2022 sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, Vergés ha fet arribar Aragonès una carta per a sol·licitar una trobada per tractar aquest tema. El govern d’Aran considera aquest assumpte “molt greu” perquè “obre un escenari d’incertesa i inseguretat jurídica” d’una banda i, per l’altra, representa “una falta de consideració i respecte a la nostra llengua pròpia al no reconèixer-la com a oficial, quelcom que la Val d’Aran no pot acceptar” explicava la síndica d’Aran, Maria Vergés.

Després d’haver rebut la resposta de Vilagrà a la missiva que el govern aranès li va fer arribar en conèixer l’aprovació d’aquesta llei, que justifica amb un informe jurídic de la Generalitat de Catalunya que altres normatives ja reconeixen la vehicularitat de la llengua, el Conselh Generau d’Aran anuncia que ha encarregat un estudi jurídic que aclareixi si això és així. Vergés considera “indispensable” tenir “total seguretat jurídica sobre aquesta qüestió” i afegeix que “més enllà de la qüestió de la vehicularitat de la llengua, que ja és prou greu, no és acceptable que la llei no reconegui l’oficialitat de l’aranès”.

Així mateix, la síndica d’Aran lamenta les declaracions de la consellera Vilagrà justificant que la llei ha estat aprovada pels grups parlamentaris i lamenta que no s’ha fet cas a la Llei d’Aran que marca que l’obligació de la Generalitat és consultar i fer partícip al Conselh Generau en totes aquelles qüestions que afectin l’autogovern aranès i a les competències de la màxima institució aranesa. En aquest sentit, Vergés considera que resulta “poc rigorós” i “perillós” “confondre les institucions amb els partits polítics que formen part d’elles, en aquest cas el Conselh Generau d’Aran amb qui la Generalitat ha de relacionar-se de manera bilateral”.

La síndica lamenta que un any després que el president Aragonès visités la Val d’Aran, el passat 11 de juny de 2021, la situació “no ha avançat”, tot i haver-li exposat, diu, la “delicada situació” que viu l’aranès i la necessitat de millorar els recursos que el Conselh Generau pot dedicar a la llengua així com la necessitat d’actualitzar i desplegar de manera urgent la Llei de l’Aranès amb el lideratge de la màxima institució aranesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART