Societat

Una nova onada de calor posa el país en alerta

Es preveuen temperatures sufocants ja a partir de demà i fins dimarts

El govern avalua què fer amb les restriccions

Després d’uns dies de treva aparent que alguns només han percebut fent repàs dels butlletins meteorològics, la calor torna, i amb força. Segons ha informat Protecció Civil, a partir de demà mateix s’iniciarà un episodi de temperatures severes que s’allargarà ben bé fins dimarts, amb una única baixada lleu dels termòmetres dissabte. Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) assenyalen que aquesta nova onada de calor començarà a deixar petja demà al matí a les comarques de Girona i al prelitoral de Barcelona, mentre que a partir del migdia la sensació de xafogor també serà màxima a la Catalunya central i a Ponent.

En aquest escenari, avui hi ha una nova reunió del govern per decidir si es prorroguen, s’endureixen o bé es modifiquen amb vista al cap de setmana les restriccions d’accés a nou massissos i les limitacions en activitats lúdiques i agrícoles a 275 municipis de 20 comarques, per minimitzar el risc d’incendi per les altes temperatures. Aquestes mesures decauran demà i consisteixen en el tancament dels massissos del Montgrí, l’Albera, el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies, les Gavarres, Montserrat, la Baronia de Rialp, el cap de Creus i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Igualment, també segueixen suspeses les activitats d’educació i oci de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es duguin a terme en el medi natural si no es poden traslladar a algun nucli habitat o població, així com les activitats dels campus d’estiu, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions en les quals es pernocti. Altres restriccions vigents són la suspensió de l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12.00 i les 18.00 hores, a excepció de la recollida de fruita i productes d’horta, la sega d’alfals, llaurada dels camps de matolls i el cultiu d’arròs,

L’onada de calor iniciada dimarts de la setmana passada ha deixat temperatures màximes com els 41,4 graus a Sant Romà d’Abellà i Seròs, a Lleida, dissabte passat, 16 de juliol; els 40,8 graus a Cabanes (Alt Empordà), divendres, 15 de juliol, i els 40,6 graus a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) diumenge, 17 de juliol. 102 persones han hagut de ser ateses com a conseqüència de les altes temperatures.

Els bombers remullen el perímetre dels darrers focs

Els Bombers de la Generalitat van remullar durant la matinada d’ahir els perímetres dels incendis a la comarca del Bages i a Àger, a la Noguera, després de quedar estabilitzats dimarts. En el cas del que es va iniciar al Pont de Vilomara, que ha arrasat més de 1.700 hectàrees, els equips d’extinció van repassar amb aigua els límits del foc durant la nit amb fins a 29 dotacions terrestres. Al llarg de dimarts hi va haver alguns revifaments dins de la zona cremada, que van ser apagats ràpidament per l’operatiu d’extinció. El foc ahir encara no s’havia donat per controlat perquè durant la nit no s’havien recuperat les humitats d’aquell punt. Pel que fa a les causes, els Agents Rurals de la Generalitat treballen amb la principal hipòtesi que l’incendi de la comarca del Bages va ser intencionat. El foc es va originar al Pont de Vilomara en dos punts molt propers situats al costat d’un camí a la riera de Santa Creu, on únicament s’han trobat signes d’activitat humana que responen a la pauta de la intencionalitat. L’àrea on va començar és amagada a l’interior del bosc, a uns 3,5 quilòmetres del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona