Societat

Una exposició commemora els 50 anys de la descoberta del jaciment del Roc de les Orenetes de Queralbs

La campanya d’aquest any a la necròpolis prehistòrica ha continuat el sondeig de la cova

De l’11 al 31 de juliol un equip de l’IPHES-CERCA ha dut a terme una nova campanya d’excavació arqueològica al jaciment del Roc de les Orenetes al terme municipal de Queralbs. Es tracta d’una cova sepulcral situada a 1860 metres sobre el nivell del mar, que va ser utilitzada entre el Calcolític i el Bronze antic (entre els 4.400 i els 4.000 anys abans del present). De fet, és l’enterrament col·lectiu de major alçada de tot els Pirineus. Els treballs arqueològics actuals estan centrats en continuar amb la realització d’un sondeig en profunditat d’aproximadament 3 metres quadrats i més d’un metre de profunditat per comprovar el potencial de sedimentació d’aquesta cova que fa uns 25 metres quadrats.

El descobriment del Roc de les Orenetes va esdevenir una fita d’interès internacional en el món acadèmic de la prehistòria europea perquè, al seu interior, es va documentar una necròpolis prehistòrica amb gairebé mig centenar d’individus en un estat de conservació excepcional. En aquell moment, els treballs es van centrar en recuperar les restes que es trobaven dipositades en superfície.

Després de més de 50 anys, les excavacions es varen reprendre novament l’any 2019 i continuen actives sota la direcció del mateix Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l’IPHES-CERCA i del Dr. Carles Tornero, investigador adscrit al mateix centre de recerca en el marc del projecte de recerca ARRELS Arrels prehistòriques de la transhumància a l’Alt Ripollès” del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En les darreres campanyes d’excavació s’ha pogut comprovar la magnitud del dipòsit funerari, amb la recuperació de milers de restes humanes així com fragments de recipients ceràmics, objectes de guarniment de bronze i diverses puntes de fletxa.

Per tal de commemorar els més de 50 anys del seu descobriment, l’IPHES-CERCA i l’Ajuntament de Queralbs, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, han organitzat l’exposició ’50 anys del Roc de les Orenetes’, que romandrà oberta al públic a la Sala Puigmal de Queralbs entre el 5 d’agost i el 4 de setembre. L’acte d’inauguració serà aquest divendres 5 d’agost, a les sis de la tarda, i comptarà amb l’assistència d’Eudald Carbonell i l’equip d’arqueòlegs que van participar en la primera excavació, l’any 1972.

L’exposició, estructurada a partir de tres mòduls, pretén fer un recorregut històric de la recerca en el jaciment, des de la seva descoberta a finals dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA