Societat

Sèrbia

La policia sèrbia prohibeix la marxa de l’orgull a Belgrad

El ministeri d’Interior justifica la decisió per raons de seguretat

Els organitzadors de l’EuroPride denuncien la decisió i anuncien que la recorreran als tribunals

La policia sèrbia ha prohibit celebrar la marxa de l’orgull, que s’havia de celebrar el proper dissabte a Belgrad i que hauria estat l’esdeveniment central de l’EuroPride 2022.

El misteri de l’Interior ha confirmat aquest dimarts la decisió i l’ha justificat per possibles problemes de seguretat per una marxa paral·lela d’activistes “antiglobalistes” anunciada per al mateix dia.

En un comunicat, el departament argumenta que “hi ha un alt risc que la seguretat dels participants de totes dues marxes en les seves rutes anunciades [al centre de la capital sèrbia] sigui amenaçada, així com també la seguretat d’altres ciutadans”. “Hi el perill que es produeixin atacs i enfrontaments, hi ha perill de violència, destruccions de béns i altres formes d’amenaça a l’ordre públic de gran envergadura”, afegeix la nota.

El titular d’Interior, Aleksandar Vulin, ha considerat que “en l’actual situació geopolítica i tensions a la regió” no tindria sentit que es produïssin “xocs als carrers de Belgrad”, perquè “agreujarien la posició del nostre país i posarien en perill la seguretat dels participants de les marxes i d’altres ciutadans”.

Els organitzadors de l’acte, l’European Pride Organizers Associations (EPOA), han denunciat que la cancel·lació de l’esdeveniment “és un fracàs total del lideratge polític a Sèrbia” i suposa el “fracàs” del país per “protegir les llibertats més elementals dels seus ciutadans”. L’entitat ha afegit que treballa amb l’equip de BelgradePride “en solucions alternatives” i ha assegurat que recorrerà a tots els mecanismes jurídics a l’abast per revertir la decisió.

La presidenta d’EPOA, Kristine Garina, ha recordat que anteriors prohibicions de marxes d’orgull a Belgrad han estat declarades anticonstitucionals per la Justícia. “No tinc dubtes que el tribunal tornarà a tenir la mateixa postura aquesta vegada”, ha apuntat.

Garina ha augurat que malgrat la prohibició, milers de persones LGBTI+ i els seus amics es reuniran a Belgrad dissabte i ha demanat a tothom que doni suport a la “igualtat de la comunitat LGBTI+ i els drets humans”.


Primer EuroPride al sud-est d’Europa
La setmana de l’EuroPride 2022 va començar dilluns a Belgrad amb la hissada de la bandera de l’Arc de Sant Martí davant la seu del govern serbi. El festival de l’Orgull Europeu ha programat fins al diumenge més de 130 concerts, conferències sobre els drets humans, exposicions i altres esdeveniments sobre la comunitat LGBTI+ en diferents sales de la capital sèrbia.

Belgrad va ser escollida fa tres anys com seu de l’EuroPride 2022 i és la primera ciutat d’Europa del sud-est que acull l’esdeveniment.

En les últimes setmanes, ha sorgit una forta oposició a la marxa de l’orgull per alguns sectors conservadors, en mig d’una radicalització agreujada per la invasió de Rússia d’Ucraïna. Els tradicionalistes, l’extrema dreta i la influent Església Ortodoxa Sèrbia han organitzat diverses manifestacions multitudinàries en contra de l’EuroPride.

Diumenge passat milers de persones van sortir al carrer per exigir la prohibició de la marxa, que consideren una la “violació de la moral pública”. Els manifestants van denunciar “la ideologia LGTB” i van reivindicar la protecció del “sagrat del matrimoni i la família” tradicionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona