Societat

Els PGE destinen 112,98 milions a les comarques gironines

L’aeroport Girona-Costa Brava s’emporta 6,59 milions però no hi apareix cap partida específica per a l’estació del TAV

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2023 destina 112,98 milions d’euros a les comarques gironines. El document que ha fet públic la Moncloa, seguint la tònica d’altres pressupostos, inclou moltes partides genèriques, concreta poques inversions i algunes són testimonials. En carreteres, l’Estat preveu destinar 2,1 milions a les millores de l’N-II entre Maçanet de la Selva i Tordera, i 4 milions més als trams nord entre Bàscara i Pont de Molins. L’aeroport s’endú 6,59 milions, però no hi apareix cap partida específica per a l’estació del TAV. Al projecte de pressupostos per al 2023 també s’hi consignen 100.000 euros per a l’estudi per suprimir el pas a nivell de Figueres o 290.000 per al nou Arxiu Històric de Girona.

El projecte dels PGE que el govern espanyol ha entrat avui al Congrés augmenta sensiblement les inversions a les comarques gironines per al 2023. En comparació amb els 108,13 milions que es van pressupostar per a aquest exercici, la xifra s'incrementa un 4,4%. En concret, l'any vinent, l'executiu del PSOE i Podem preveu destinar 112.983.910 euros a la demarcació. 

El document que ha fet públic la Moncloa inclou moltes partides genèriques, concreta poques inversions i algunes són quasi testimonials. El gruix més destacat de les inversions va a parar a les empreses públiques Adif i Renfe. L'administrador d'infraestructures preveu destinar 34,1 milions a la demarcació en projectes que afecten també altres províncies, però no concreten en quines actuacions. 

S'hi inclouen 31,5 milions per a rodalies, una xifra que dobla la de l'any passat (15,8 milions) i 2,6 milions per a una partida de 'rodalies i mobilitat urbana". Els comptes també preveuen actuacions en estacions per valor de 18.000 euros i un estudi sobre la supressió del pas a nivell de Figueres, amb una partida testimonial de 100.000 euros. En canvi, els pressupostos per a l'any que ve no contemplen cap partida específica per a l'estació de l'AVE. 

Dins les empreses públiques, els PGE també pressuposten 6,5 milions per a l'aeroport de Girona a través d'Enaire, la major part (4,5 milions) per a incrementar la seguretat operacional i 1,2 milions en inversions de suport i reposició.

2,5 milions al tram entre Bàscara i Orriols 

Si es passa la lupa per ministeris, el gruix més gran se l'endú l'N-II amb 6,1 milions. D'aquests, 2,1 milions per continuar amb les obres de condicionament de l'N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva, que haurien d'acabar l'any que ve i 2,5 milions més al tram de l'N-II entre Bàscara i Orriols. 

A la resta del tram nord de la carretera fins a Pont de Molins, l'Estat preveu una inversió d'1,5 milions: 500.000 euros per al tram de Bàscara fins a la variant de Figueres; 500.000 més per a la variant de Pont de Molins i 500.000 al tram Figueres-Pont de Molins. 

En canvi, es queden sense partida la millora de la seguretat vial de l'N-260 a Llançà i entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll o l'estudi per fer dos accessos a l'AP-7 al seu pas per l'Alt Empordà. 

En Cultura, pràcticament l'única inversió ministerial que recullen els pressupostos són 290.000 euros per a l'Arxiu Històric de Girona, encallat per falta d'acord entre l'Ajuntament i l'Estat. Amb una inversió valorada en 14,5 milions, el govern espanyol preveu fer-hi aportacions anuals fins al 2026 amb 4,5 milions l'any 2024; 4,9 al 2025 i 4 milions més a 2026. L'altra partida cultural que inclouen els comptes són obres al Castell de Sant Ferran per valor de 300.000 euros. D'altra banda, els PGE inclouen una partida de 150.000 euros per al parador d'Aiguablava. 

Per últim, pel que fa al litoral marítim, el Ministeri de Transició Ecològica preveu una inversió de gairebé 700.000 euros en actuacions. En concret, inclou una partida de 230.000 euros per al control de la regressió de la costa a Girona i 100.000 més per a la protecció i recuperació de les dunes litorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC