Societat

Baltasar recorda que les pluges ajudaran a endarrerir el risc d'incendi forestal a Catalunya

Sequera

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, s'ha desplaçat aquest diumenge fins a Banyoles per assistir a la 19a Trobada d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Catalunya. Enmig d'una persistent pluja, que al llarg de la jornada ha deixat uns 25 litres per metre quadrat a la capital del Pla de l'Estany, Baltasar ha recordat que les pluges que estan regant el territori català aquests últims dies 'ajudaran a endarrerir el risc d'incendi forestal al país' i s'ha mostrat molt satisfet pel fet que les reserves als embassaments de les conques internes ja sobrepassin la meitat de la seva capacitat i se situïn al 50,12%.

De fet, des de dijous passat, els embassaments han incrementat més de tres punts els seu nivell i gairebé quinze punts en només una setmana. 'Evidentment, només puc fer una valoració positiva ja que tot el que sigui ploure de més, és fantàstic', ha comentat el conseller de Medi Ambient. 'Per mi, avui és un molt bon dia justament perquè plou', ha continuat Baltasar, que no ha volgut fer referència però al probable aixecament parcial del decret de sequera previst pel proper dimarts. 'Aquestes pluges són molt beneficioses pel país ja que ajuden a recarregar els aqüífers i els embassaments', ha reiterat el conseller davant el miler d'assistents a la trobada d'ADF.

'Una aigua que, com sabeu, ens permet pensar en retardar la temporada d'incendis forestals, en els quals vosaltres hi teniu un paper essencial', ha comentat Baltasar, que ha definit les ADF com una de les estructures de voluntariat més importants de Catalunya 'i una de les garanties que tenim per combatre eficaçment qualsevol tipus d'incendi'. 'Enguany hem previst una subvenció notablement superior per a les ADF –tot i que segurament encara és modesta i teniu moltes més necessitats–', ha recordat en veu alta el conseller de Medi Ambient i Habitatge. 'A més, aquest any també hem integrat les xarxes de comunicacions de les ADF amb la xarxa Rescat, que és la que coordina totes les emergències de Catalunya', ha afegit Baltasar.

'Per no parlar dels nous cursos de formació pels voluntaris de les ADF. Perquè creiem que és important complementar el voluntariat amb una formació eficaç', ha puntualitzat el conseller, que considera que la voluntat del Govern ha de passar perquè les ADF 'treballin més efectivament i s'implantin més bé al territori any rere any'. I és que segons el president del secretariat de federacions i associacions d'ADF de Catalunya, Ramir Lafuente, l'agrupació ja compta a dia d'avui amb més de 12.000 persones voluntàries arreu del país. 'Som un total de 294 ADF que abarquen 651 municipis i gairebé el 90% de la superfície forestal de Catalunya', ha assegurat Lafuente.
'Mai hi ha prou personal però el que més agraïm és que la gent ve de forma altruista: amb esforç, il·lusió i ganes de fer coses en comú', ha comentat el president del secretariat de federacions i associacions d'ADF. 'A part de la voluntat que la nostra tasca vingui recolzada per un increment de pressupost, també demanem a les administracions i a la societat en general que se'n recordin més sovint de nosaltres i reconeguin la nostra feina', ha assenyalat Lafuente. 'Que s'adonin que, a la major part dels focs, els primers que hi arribem som nosaltres i que som un dels principals responsables que qualsevol petit foc no es converteixi en un gran incendi forestal', ha finalitzat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.