Societat

Girona SA “va abusar de la confiança” dels ajuntaments

Per l’Ajuntament, el conseller delegat tenia un poder quasi absolut a Agissa

Pendents de l’ACA, el consistori i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava renovaran el conveni per la planta de Montfullà

L’Ajuntament de Girona considera que durant dues dècades el soci privat de l’empresa mixta d’aigua, Girona SA, va disposar de màniga ampla per fer i desfer sense prou control de l’administració pública (els consistoris de Girona, Salt i Sarrià). El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), afirma que hi va haver “un abús de confiança del gestor privat cap a l’administració pública, que dificultava molt el procés de control”.

Terés fa referència al període 1992-2012, quan l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA (Agissa) va confiar en el gestor privat i va donar un poder quasi absolut al conseller delegat, Narcís Piferrer. “Quan va ser constituïda la societat [el 1992], amb governs socialistes, es va donar plens poders al conseller delegat, més dels que tindria un conseller delegat per defecte.”

Per Terés, la constitució d’una empresa mixta feia relaxar els mecanismes de control. “Abans, què passava? Quan l’Ajuntament constituïa una mixta, segurament amb un excés d’innocència, no considerava que fes falta controlar-la tant perquè, ja que formava part de la societat, li feia la sensació que no feia falta. I s’ha vist que sí que feia falta.”

El setembre del 2017 un jutge va decidir apartar Girona SA de la gestió d’Agissa per suposades irregularitats, després que la CUP dugués el cas a la fiscalia (abans, l’exalcalde Carles Puigdemont i l’àrea municipal d’Intervenció havien encarregat auditories operatives d’Agissa).

Els tres consistoris treballen perquè la nova empresa pública, Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), sigui operativa en un termini màxim de 3 mesos. A partir de dilluns i fins que entri en funcionament la societat, Girona gestionarà de manera directa el servei per delegació de Salt i de Sarrià.

Capacitat de control

Catsa serà una empresa cent per cent pública. “Tindrem més capacitat de control que l’època de la societat mixta”, diu Terés. En principi, haurien de continuar la directora tècnica gerent, Laura Mascort, i el director financer, Àlex Aguilar.

L’Ajuntament i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava (CACB) actualitzaran el conveni per l’ús de l’estació tractament d’aigua i potabilitzadora (ETAP) de Montfullà (Bescanó). L’acord ajudarà a “repartir els costos d’explotació”, diu el regidor [vegeu peça].

Els terrenys de la part més antiga de la planta són de Girona, i els de l’ampliació, del 2012, de l’ACA. “El Consorci només entrarà a fer unes tasques de manteniment a la part de l’ampliació, que és la que dona servei al Consorci”, diu Terés.

L’Ajuntament nega tracte de favor al CACB tal com afirmen les al·legacions de l’enginyer industrial Miquel Garriga a l’aprovació inicial de la gestió directa. “No estarem venent aigua al Consorci”, assenyala Terés. Garriga es queixava que es vengués aigua amb un 10% d’IVA en lloc d’un 21% per la prestació d’un servei. Hi veia una “contingència fiscal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.