Societat

L’alta gastronomia mundial se cita a la Fira de Montjuïc

Productors i xefs posen l’accent en la sostenibilitat i la responsabilitat ecològica i social

Joan Roca reivindica en el Gastronomic Forum Barcelona tota la gent dels restaurants “que no es veu”

Els aliments i els vins produïts de manera sostenible tenen cada vegada més pes en la nostra societat. El Gastronomic Forum Barcelona (GFB), el saló de l’alimentació i la gastronomia professional de referència internacional, que ahir va obrir les portes al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, ho té clar. Cada vegada hi ha més expositors amb consciència ecològica i social i més xefs que aposten per l’alimentació sostenible i els productes de proximitat. Cada cop també hi ha més fabricants de productes vegans, que fan des de formatges fins a canelons amb forma i fins i tot amb sabor de carn, però que no porten cap ingredient d’origen animal.

Entre els xefs que ahir van explicar la seva cuina i els seus projectes, va destacar Joan Roca, que va reivindicar “les persones de l’univers d’El Celler de Can Roca que donen sentit al restaurant però que no són visibles davant del client”. Roca va repassar figures com els membres del seu equip d’R+D, l’encarregat de l’hort de Mas Marroch, el botànic responsable de trobar herbes i flors de l’entorn de Girona que donen personalitat a la seva cuina i el flequer que elabora el pa de tots els seus restaurants, i va posar en relleu el paper de la responsable de sostenibilitat, l’encarregada de reciclatge, que reconverteix vidre usat en noves vaixelles, i la psicòloga que s’ocupa de la gestió emocional de l’equip. “Necessitem que la nostra gent estigui bé i feliç a casa per transmetre això a la gent que ve. Hem de cuidar les màquines i el producte, però també les persones”, va dir un dels millors cuiners del món.

Al matí, la xef turca Ebru Baybara, diverses vegades nominada al Basque Culinary World Prize (BCWP), una espècie de premi Nobel de la gastronomia que distingeix els xefs amb vocació transformadora, va parlar dels seus projectes a Turquia, on treballa en l’empoderament de la dona. Un dels seus projectes té com a objectiu integrar, a través de la cultura de la cuina, immigrants sirianes, moltes de les quals van arribar al seu país com a refugiades. També va parlar del poder transformador de la cuina l’italià Giovanni Cuocci, de La Lanterna di Diogene, un cuiner que ha fundat una cooperativa que dona feina a discapacitats i on tot el que cuinen ho produeixen ells mateixos.

Avui es podran escoltar les conferències de René Mathieu, el millor xef del món 2021 del restaurant La Distillerie de Luxemburg, i dels catalans Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes) i Paco Pérez (del Miramar de Llançà i Enoteca de Barcelona).

LES XIFRES

10.000
metres quadrats
ocupa el GFB: tot el pavelló 8 del recinte de Montjuïc de Fira Barcelona.
300
expositors
i 100 petits productors participen en la tercera edició del GFB.
65
xefs
internacionals, amb 25 estrelles Michelin, passaran per aquest GFB.

Tallarines i mel de cacau, premis InnoForum

Les tallarines fetes amb el blat Florence Aurora, una varietat tradicional de Lleida caracteritzada per la seva resiliència i que la firma Hort del Silenci ha volgut recuperar perquè és menys demandant d’aigua i més sostenible, es va endur ahir el guardó a la sostenibilitat dels premis InnoForum 2022, que distingeixen els productes més innovadors del Gastronomic Forum Barcelona (GFB). El reconeixement al gust dolç més original va ser per a Chocomel, una mel de cacau de Melvida. El GFB també va distingir Omar Quiliano, xef pastisser del restaurant Katagi Blau de Palma, com a millor pastisser de postres de restaurant, i Arnau Casadevall, cap de cuina de Divinum de Girona, va guanyar el premi Valrhona a les millors postres de restaurant amb xocolata. Ahir es va saber que la formatgeria Betara de Perafita, al Lluçanès, ha guanyat sis premis en els World Cheese Awards 2022, entre els quals hi ha el premi Super Gold, un dels de màxima categoria, per al formatge ecològic de vaca. Els World Cheese Awards, que s’han celebrat a Gal·les, es consideren el campionat mundial dels elaboradors de formatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona