Societat

Món

Ja som 8.000 milions

La població mundial ja supera aquesta xifra i es preveu que arribi a un màxim de 10.400 milions el 2100

El ritme de creixement demogràfic s’alenteix des de la dècada de 1970 i ja és inferior a l’1 %

L’Índia serà el 2023 el país més poblat del món, per davant de la Xina

La humanitat ha superat aquest 15 de novembre les 8.000 milions de persones. Un nadó nascut a la República Dominicana ha marcat simbòlicament aquesta nova fita demogràfica.

El nom del poblador número 8.000 del planeta és Damián, una criatura amb 2,77 Kg i 52 cm que ha vist la llum aquesta nit a la maternitat Nuestra Señora de la Altagarcia, a Santo Domingo. El part s’ha desenvolupat “sense cap complicació”, segons l’equip que ha atès la mare, de 35 anys.

La representant dominicana del Fons de Població de les Naciones Unidas (UNFPA), Sonia Vásquez, ha afirmat que el naixement d’aquest nadó representa “molta esperança en què tots els nens que neixin en aquesta planeta els rebem en condicions”. “Això és el que busquem: zero morts maternes, zero morbiditat, zero malalties i salut”, ha reblat.

la població mundial va assolir els 7.000 milions el 2011 i s’estima que tocarà sostre el 2100 amb un màxim de 10.400 milions, tenint en compte que el ritme de creixement demogràfic mundial s’està alentint  d’ençà de la dècada de 1970 i ha caigut per sota de l’1 % per primera vegada el 2020, segons les dades de l’UNFPA. Les taxes de natalitat varien de país a país, i si bé algunes poblacions continuen tenint un ràpid creixement, d’altres comencen a perdre velocitat.

En paral·lel, l’esperança de vida continua augmentat i la població mundial envelleix amb rapidesa.

Més de la meitat de la població mundial viu a l’Àsia i la Xina i l’Índia concentren amb més de 1.400 milions cada país la major part de la població de la regió. La població de la Xina ha deixat de créixer i la previsió és que comenci a disminuir el 2023. Per contra, l’Índia continua creixent un 0,7 % anual i es preveu que en els propers mesos avanci el seu veí com el país més poblat del món.

Les Nacions Unides celebren aquest dimarts la nova xifra sota el lema 8 Mil Milions Més Forts. El secretari general de l’organització, António Guterres, ha destacat que aquesta data mereix una reflexió sobre l’estat actual del món i les crisis que travessa.

En aquest sentit, ha advertit que “a mesura que augmenta la família humana, també es divideix més” i milers de milions de persones pateixen greus dificultats.

Guterres alerta que si no es redueix l’enorme abisme entre els qui tenen i els qui no tenen augmentaran les tensions, crisis i conflictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró