Societat

Roses estrena una eina digital per consultar dades d’afluència turística a temps real

Les administracions i empresaris podran consultar l’afluència de públic d’un concert o la seva procedència

L’Ajun­ta­ment de Roses ha pre­sen­tat aquest dimarts el Roses Lab, una eina digi­tal perquè les admi­nis­tra­ci­ons i el sec­tor turístic puguin con­sul­tar dades sobre l’afluència de turisme a temps real. Es tracta del pri­mer muni­cipi del sud d’Europa que aposta per aquest pro­jecte d’intel·ligència turística basada en el big data. De moment, hi ha qua­tre pro­gra­ma­ris que s’encar­re­guen de la reco­llida i anàlisi de dades. Un d’ells és un software lec­tor de matrícules, un altre que con­trola l’impacte econòmic dels esde­ve­ni­ments, un pro­gra­mari d’ocu­pació d’espais i apar­ca­ments i un últim per ava­luar l’acces­si­bi­li­tat del muni­cipi. Això implica que les admi­nis­tra­ci­ons i els empre­sa­ris podran con­sul­tar les dades que es recu­llin a temps real.

A par­tir d’ara, el sec­tor turístic de Roses i les admi­nis­tra­ci­ons podran con­sul­tar quan­tes per­so­nes han anat a un con­cert, quina és la quan­ti­tat exacte de visi­tants en un període de l’any con­cert i com evo­lu­ci­ona o els pro­ble­mes de mobi­li­tat que hi ha en una zona deter­mi­nada a temps real. Es tracta de dades que es poden extreure del Roses Lab, la prin­ci­pal eina digi­tal que estrena l’àrea de Turisme de l’Ajun­ta­ment de Roses d’aquest any.

Aquesta eina s’encar­rega de cen­tra­lit­zar la reco­llida de dades i pro­ces­sar-les a través de dife­rents pro­gra­ma­ris. A través d’una pàgina web les admi­nis­tra­ci­ons i els empre­sa­ris que ho dema­nin podran veure les dades que es recu­llin i es pro­ces­sin a temps real. Fins ara, l’ús del big data ja s’apli­cava en el sec­tor turístic, però es feia a par­tir de les anàlisis que es feien des d’obser­va­to­ris turístics. El repre­sen­tant de BIM Con­sul­tors, Marc Gri­jalvo, ha asse­gu­rat que en alguns casos, aques­tes dades que­da­ven “obso­le­tes” i per això s’ha apos­tat per un pro­jecte inno­va­dor en què les dades es puguin trac­tar de forma imme­di­ata.

La direc­tora del pro­jecte Roses Lab, Marta Rodríguez, asse­gura que això implica “un canvi con­cep­tual molt impor­tant” perquè per­met millo­rar la presa de deci­si­ons per part d’admi­nis­tra­ci­ons i empre­sa­ris en base a dades reals i imme­di­a­tes que s’actu­a­lit­zen de forma cons­tant.

Qua­tre pro­gra­ma­ris en actiu

Fins a dia d’avui el Ros­ses Lab compta amb un software de lec­tura de matrícules i un altre que per­met con­tro­lar l’impacte econòmic dels esde­ve­ni­ments a la ciu­tat. A més, s’ha desen­vo­lu­pat un pro­gra­mari d’ocu­pació d’espais i apar­ca­ments i un altre per ava­luar l’acces­si­bi­li­tat del muni­cipi.

Això per­met que els empre­sa­ris puguin con­sul­tar quants espec­ta­dors hi ha en aquell moment en un con­cert deter­mi­nat o quina és l’evo­lució històrica de públic en els fes­ti­vals que es fan al muni­cipi. També es podran con­sul­tar dades com ara la pro­cedència dels visi­tants i quants turis­tes hi ha en aquell mateix moment a Roses. Tota aquesta infor­mació serà acces­si­ble des d’un mateix por­tal web.

Gri­jalvo asse­gura que les dades reco­lli­des per­me­tran “millo­rar expo­nen­ci­al­ment la presa de deci­si­ons” i apli­car mesu­res con­cre­tes en llocs molt aco­tats. Aquest pro­jecte s’emmarca en el PECT Girona, inno­vació social i digi­tal impul­sat per la Dipu­tació de Girona, la Uni­ver­si­tat de Girona i la Fun­dació Salut Empordà. El Roses Lab compta amb un pres­su­post de 261.500 euros (un 50% prové de la Gene­ra­li­tat, un 25% de la Dipu­tació de Girona i un 25% més de l’Ajun­ta­ment de Roses).

De cara al futur, el muni­cipi seguirà avançant en l’actu­a­lit­zació de la des­ti­nació turística a par­tir de pro­jec­tes que comp­ten amb el finançament dels fons Next Gene­ra­tion. La tècnica de l’àrea de Turisme de Roses, Sara Lladó, ha avançat que s’explo­rarà en la senya­lit­zació turística digi­tal o la pro­moció online del muni­cipi com a des­ti­nació sos­te­ni­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.