Societat

Roses estrena una eina digital per consultar dades d’afluència turística a temps real

Les administracions i empresaris podran consultar l’afluència de públic d’un concert o la seva procedència

L’Ajuntament de Roses ha presentat aquest dimarts el Roses Lab, una eina digital perquè les administracions i el sector turístic puguin consultar dades sobre l’afluència de turisme a temps real. Es tracta del primer municipi del sud d’Europa que aposta per aquest projecte d’intel·ligència turística basada en el big data. De moment, hi ha quatre programaris que s’encarreguen de la recollida i anàlisi de dades. Un d’ells és un software lector de matrícules, un altre que controla l’impacte econòmic dels esdeveniments, un programari d’ocupació d’espais i aparcaments i un últim per avaluar l’accessibilitat del municipi. Això implica que les administracions i els empresaris podran consultar les dades que es recullin a temps real.

A partir d’ara, el sector turístic de Roses i les administracions podran consultar quantes persones han anat a un concert, quina és la quantitat exacte de visitants en un període de l’any concert i com evoluciona o els problemes de mobilitat que hi ha en una zona determinada a temps real. Es tracta de dades que es poden extreure del Roses Lab, la principal eina digital que estrena l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Roses d’aquest any.

Aquesta eina s’encarrega de centralitzar la recollida de dades i processar-les a través de diferents programaris. A través d’una pàgina web les administracions i els empresaris que ho demanin podran veure les dades que es recullin i es processin a temps real. Fins ara, l’ús del big data ja s’aplicava en el sector turístic, però es feia a partir de les anàlisis que es feien des d’observatoris turístics. El representant de BIM Consultors, Marc Grijalvo, ha assegurat que en alguns casos, aquestes dades quedaven “obsoletes” i per això s’ha apostat per un projecte innovador en què les dades es puguin tractar de forma immediata.

La directora del projecte Roses Lab, Marta Rodríguez, assegura que això implica “un canvi conceptual molt important” perquè permet millorar la presa de decisions per part d’administracions i empresaris en base a dades reals i immediates que s’actualitzen de forma constant.

Quatre programaris en actiu

Fins a dia d’avui el Rosses Lab compta amb un software de lectura de matrícules i un altre que permet controlar l’impacte econòmic dels esdeveniments a la ciutat. A més, s’ha desenvolupat un programari d’ocupació d’espais i aparcaments i un altre per avaluar l’accessibilitat del municipi.

Això permet que els empresaris puguin consultar quants espectadors hi ha en aquell moment en un concert determinat o quina és l’evolució històrica de públic en els festivals que es fan al municipi. També es podran consultar dades com ara la procedència dels visitants i quants turistes hi ha en aquell mateix moment a Roses. Tota aquesta informació serà accessible des d’un mateix portal web.

Grijalvo assegura que les dades recollides permetran “millorar exponencialment la presa de decisions” i aplicar mesures concretes en llocs molt acotats. Aquest projecte s’emmarca en el PECT Girona, innovació social i digital impulsat per la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i la Fundació Salut Empordà. El Roses Lab compta amb un pressupost de 261.500 euros (un 50% prové de la Generalitat, un 25% de la Diputació de Girona i un 25% més de l’Ajuntament de Roses).

De cara al futur, el municipi seguirà avançant en l’actualització de la destinació turística a partir de projectes que compten amb el finançament dels fons Next Generation. La tècnica de l’àrea de Turisme de Roses, Sara Lladó, ha avançat que s’explorarà en la senyalització turística digital o la promoció online del municipi com a destinació sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.