Societat

SOCIETAT

Les Festes de l’Os del Pirineu, reconegudes per l’UNESCO

Les celebracions es fan a Andorra i a tres municipis de l’Alt Vallespir

Les Festes de l’Os dels Pirineus han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco. El Comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial d’aquest organisme internacional que es reuneix durant aquesta setmana a Rabat ha avalat així la candidatura, promoguda pels governs d’Andorra i França.

Segons ha explicat el govern andorrà, la decisió de la Unesco suposa el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial dels Pirineus i, a la vegada, implica implementar mesures de salvaguarda de la festa. La candidatura va ser presentada conjuntament per Andorra i França.

Els balls de l’Os, o de l’Ossa a Andorra, es celebren en alguns pobles dels Pirineus i altres zones de muntanya. Es tracta de representacions que es relacionen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i amb la dimensió mitològica que encarna, símbol de la relació de la humanitat amb la natura.

A Andorra, les representacions s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Ossa és un dels actes centrals del carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que L’Última Ossa d’Ordino se celebra a inicis de desembre, enguany el dia 11.

Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent.

A l’Alt Vallespir, els pobles d’Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’emmarquen en el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’os mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes i nord catalanes i, sens dubte, evoca les societats rurals de muntanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona