Societat

El 79% de les dones, víctimes del masclisme

Un 65% de les enquestades han patit violència sexual i el 14,5% admet que l’agressor era la parella actual

Gairebé el 80% de les dones a Catalunya han sofert com a mínim un episodi de violència masclista al llarg de la seva vida. Així ho constata l’enquesta de violències masclistes de Catalunya que elabora cada cinc anys la Generalitat i que s’ha basat en les entrevistes fetes a 9.594 dones a partir dels 16 anys. L’estudi recull que la gran majoria, un 65%, han patit violència sexual, incloent-hi en aquest tipus de fets violents des de comentaris o gestos de caràcter sexual fins a tocaments o agressions. Prop de la meitat de les enquestades, un 47,5%, reconeix haver sofert violència psicològica i un 28% assegura que ha estat víctima d’assetjaments a través de les xarxes socials.

Segons l’enquesta, un 14,5% de les dones admeten que han patit algun episodi violent a casa per part de l’actual parella amb qui conviuen i un 7,9% asseguren que han estat víctimes l’últim any. En la relació de parella, la violència més habitual és la psicològica, amb el 10,8% dels casos; seguida de l’econòmica, amb l’1,6%, i la física, amb el 0,8%. A la feina, hi ha un 15,3% que admet haver patit violència en algun moment.

La por de denunciar i patir més

Només un 18,4% de les dones han posat una denúncia pels fets delictius que han patit. Entre els motius per decidir no denunciar, destaquen sobretot la dificultat de recopilar proves (16,2% dels casos), el fet que no hi ha la percepció que siguin comportaments a denunciar (12,5%), la por de més violència masclista (10,3%) o els sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional (7,8%). Per la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, és el principal problema de seguretat pública i, com demostren els resultats de l’enquesta, les dones han “trencat” la normalització. La Generalitat disposa d’una línia telefònica d’atenció contra la violència masclista, el 900 900 120, en què de manera confidencial els professionals atenen les víctimes les 24 hores i tots els dies de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA