Societat

UNIÓ EUROPEA

L’Europol alerta del reclutament de l’extrema dreta violenta a internet

En una jornada en què han participat unitats especialitzades de 14 països s’han detectat més de més de 800 articles amb contingut violent de dretes i terrorista a 34 plataformes digitals

L’Europol ha alertat aquest dilluns que “l’abús d’internet” és un aspecte “important” de la radicalització i el reclutament de l’extrema dreta, després que una jornada d’acció europea hagi aconseguit detectar més de 800 articles amb contingut violent de dretes i terrorista a 34 plataformes digitals.

La Unitat de Referència d’Internet de la Unió Europea (EU IRU) ha coordinat el que es coneix com a “dia d’acció”, en què han participat unitats especialitzades de 14 països contra la circulació a internet de contingut violent d’extremistes de dreta i terroristes, cosa que ha permès detectar i remetre a 34 plataformes un total de 831 articles afectats.

Les autoritats participants han treballat en la detecció i senyalització de contingut considerat terrorista o extremista, per a la posterior remissió als proveïdors de serveis a internet i avaluació de les seves respostes.

Els materials referits inclouen contingut produït per i a favor d’organitzacions extremistes de dretes; continguts difosos en relació amb atemptats terroristes motivats per l’extremisme violent; transmissions en directe, manifestos, denúncies i celebracions d’atacs”, ha explicat l’Europol.

L’agència de coordinació policial, amb seu a La Haia, adverteix que “l’amenaça que representen l’extremisme violent i el terrorisme segueix augmentant” i com a exemple ha assenyalat el tiroteig que el 14 de maig passat li va costar la vida a deu persones en un supermercat al nord de l’Estat de Nova York, majoritàriament negres.

L’autor d’aquesta massacre va deixar un manifest de 180 pàgines en què recollia les idees racistes i supremacistes blanques i detallava els plans de l’atac.

L’altre exemple d’aquesta radicalització a internet va passar a la capital d’Eslovàquia, Bratislava, on un jove va matar a trets dues persones i en va ferir una altra en un bar, i després es va suïcidar.

Abans de l’atac, l’agressor va publicar un manifest de 65 pàgines a la xarxa social Twitter contra els jueus i la comunitat LGBTI, que estava ple d’al·lusions racistes i incitacions a l’odi, i porta per títol ‘Una crida a les armes comença amb les paraules: els jueus tenen la culpa de tot’.

Aquests dos atacs “van il·lustrar una proliferació preocupant d’activitats terroristes i d’extrema dreta violenta a escala mundial”, ha advertit l’agència europea, que ha instat les plataformes a “reforçar els protocols de moderació” per evitar aquest tipus d’abusos en el futur.

“Els autors d’aquests atacs formaven part de comunitats transnacionals a internet i s’han inspirat en altres terroristes i extremistes de dreta violents”, ha assenyalat avui l’Europol.

Als seus manifestos, de fet, “els actors terroristes han destacat el paper central de la propaganda a internet en el procés de radicalització. Això mostra com l’abús d’internet continua sent un aspecte important de la radicalització i el reclutament violents de la dreta” , ha afegit l’Europol.

Al dia d’acció contra el contingut extremista a la xarxa hi han participat la República Txeca, Dinamarca, França, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Malta, Països Baixos, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, l’Estat espanyol i el Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona