Societat

iran

Centenars de nenes són enverinades amb gas en diverses escoles de l’Iran

Continua l’onada d’atacs a centres educatius femenins del país

Es disparen les hospitalitzacions

Centenars d’alumnes iranianes han estat hospitalitzades aquest dissabte per un nou cas d’enverinament amb gas tòxic en centres educatius femenins del país, informa l’agència Efe. Les autoritats i mitjans oficials iranians han confirmat nou atacs en col·legis de diferents ciutats del país, però el col·lectiu d’activistes 1500tasvir ha informat de casos d’enverinament amb gas en quaranta ciutats, entre elles Teheran, Shahriar, Pakdasht, Barujird, Safadasht, Lahidjan i Rasht.

Els activistes han compartit a les xarxes socials vídeos de pares a les portes de les escoles i oficines educatives de diverses ciutats del país cridant contra el règim iranià per aquesta onada d’enverinaments que ja ha afectat a més d’un miler d’alumnes de centres educatius femenins.

Els atacs van començar el novembre passat a la ciutat de Qom i s’han multiplicat en els últims dies. De moment no s’ha informat de cap mort. Les joves pateixen mal de cap, taquicàrdies, vòmits, marejos i en alguns casos paralització de les extremitats, informa Efe.

El règim iranià va negar inicialment aquests incidents, però ara els qualifica d’atacs intencionats. El president de l’Iran, Ebrahim Raisí, va parlar divendres de “conspiració”. Va atribuir els atacs als “enemics” del país amb l’objectiu de provocar el caos.

La Fiscalia i el Ministeri de l’Interior iranians investiguen els incidents, però de moment no s’ha aportat cap resultat.

La ineficàcia de les autoritats per frenar uns atacs que semblen destinats a obligar a tancar els centres femenins està alimentant el descontentament popular, especialment entre els pares. Des de mitjan setembre, l’Iran viu una gran tensió per les protestes desencadenades per la mort sota custòdia policia de la jove kurda Mahsa Amini, després d’haver estat detinguda per la policia de la moral per dur presumptament mal posat el ve.

Les alumnes dels col·legis i instituts iranians van tenir una participació molt activa en les protestes, es van treure el vel i van cridar “dona, vida i llibertat”. Les protestes per la mort de la jove kurda van derivar en massives mobilitzacions antigovernamentals, que ara han amainat per la forta repressió policial que ha causat almenys 500 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla