Societat

El pantà de Sau es queda sense peixos

S’estan alliberant 0,5 hm3 al dia des de Sau cap a Susqueda amb l’objectiu de preservar la qualitat de l’aigua i poder garantir les demandes domèstiques de les comarques gironines i de l’àrea de Barcelona

La sequera que pateix Catalunya des de fa mesos ha posat en marxa noves mesures. El Departament d’Acció Climàtica i l’ACA han ordenat pescar i sacrificar els peixos del pantà de Sau, segons informa l’agència ACN. “Si no fem res i no plou, moriran igualment”, ha afirmat el responsable d’Invasores, Jordi Ruiz, amb la conseqüència que l’aigua quedarà en mal estat. D'aquesta manera, la mesura preveu que, arran de l’increment del volum que es deriva de Sau cap a Susqueda (de l’ordre de 0,5 hm3/dia), es pugui preservar la qualitat dels 18 hm3 que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari que és l’abastament de la població. 

Es tracta d'una mesura extraordinària i la seva derivació es mantindrà sempre que no es produeixi un empitjorament de la qualitat de l’aigua que pot venir provocat pel fenomen d’estratificació, sobretot durant els primers dies de primavera. Amb això es garanteix la qualitat i el màxim aprofitament dels volums d’aigua d’ambdós embassaments amb l’objectiu prioritari de garantir l’abastament a més de 5 milions de persones de les comarques gironines i de la regió metropolitana de Barcelona. El volum d'aigua que hi ha a l'embassament de Sau permetria abastir 1 milió de persones durant 3 mesos.

Reducció controlada de la densitat de peixos  

Pel que fa als peixos, xifren que hi poden haver entre 40 i 60 tones de peix. A nivell ambiental, a més, s’ha constatat que no n’hi ha cap d’interès. Aquesta reducció de la densitat es farà retirant espècies de l’embassament de Sau (hi ha nou espècies exòtiques i una d’autòctona que no li pertoca aquest lloc) per evitar que es morin massivament dins de l’embassament i redueixin dràsticament la qualitat sanitària de l’aigua.

L’objectiu és evitar que el seu trasllat a altres masses d’aigua pugui alterar la biodiversitat dels ecosistemes receptors o causar afectacions a la qualitat sanitària de les masses d’aigua. Els exemplars extrets d’espècies exòtiques es gestionaran, d’acord amb la normativa vigent, a través de gestors de residus autoritzats, tot prioritzant-ne, sempre que sigui possible, la valorització. 

Per organitzar aquesta mesura s’ha treballat de manera coordinada amb diverses àrees i unitats implicades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i es comptarà amb la col·laboració de pescadors professionals, entre d’altres. Des del Govern de la Generalitat subratllen que, amb l’actual sequera extrema, cal aprofitar tots els recursos.

Diferents tècniques per a l’extracció  

L’extracció dels peixos es portarà a terme mitjançant una combinació de quatre tècniques diferents, en funció de la millor alternativa possible per a cada zona de l’embassament de Sau: són la pesca de peixos pelàgics, de la columna d’aigua, mitjançant encerclament amb xarxes; la pesca elèctrica (únicament en racons o espais molt petits o com a intervenció de suport de l’anterior i de poc abast); la recollida d’espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, si es produeix alguna mortaldat dins de l’embassament i, finalment, la pesca manual en indrets de difícil accés per a la resta de mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp