Societat

LA CRÒNICA

Una religiosa que parla de treballar en equip

Feia dies que ja no quedava cap plaça per poder assistir al dinar col·loqui amb Nathalie Becquart, una religiosa francesa a qui el papa Francesc ha fet sotssecretària dels bisbes (“amb dret a vot”, tal com va especificar ella mateixa). Finalment ahir, més de cent persones van poder-se encabir al saló més gran del restaurant Pomarada del passeig de Gràcia per escoltar-la. Va fer la conferència en italià, que s’entén molt bé, però tothom la tenia fotocopiada traduïda al català per no perdre’s cap detall i hi havia un traductor per a les preguntes. Totes les qüestions que se li van plantejar, Becquart les va respondre amb reflexions molt encaminades, sobretot, a parlar d’aquesta Església sinodal de què és tan entusiasta i del paper de la dona, cada cop amb més càrrecs en l’Església però, va admetre, sense restar autoritat als ordenats (per tant, fins a un cert punt). A una pregunta sobre el paper de la dona en les celebracions, que li va fer el president de la Fundació Joan Maragall, David Jou, per exemple, la religiosa va dir: “Les celebracions com el bateig, el matrimoni, els funerals, són moments religiosos molt importants, etapes de la vida molt importants, i el desafiament és viure aquesta Església sinodal i aquest camí junts, homes i dones, impulsant equips pastorals en què tots participin.” I va posar un exemple del que, va dir, passa a França: “A França preparen els batejos, les comunions... equips en què participen laics, en què potser també hi acompanya un pastor, un sacerdot, però tots amb aquesta visió de treball d’equip.” També va explicar la seva experiència en la pastoral juvenil. “Quan hem fet la pastoral amb homes, dones, joves, sacerdots, religiosos, laics... quan ho hem fet junts, hem fet un treball més ric, ha donat més fruits i ha estat més fecund.” Molts dels comensals d’ahir –la majoria assisteixen a totes les tribunes Joan Carrera que es fan– estan relacionats amb entitats cristianes que donen suport al projecte, com la Maragall, Cristianisme i Justícia, La Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, la Fundació Pere Tarrés, Cristianisme al s. XXI, la Unió de Religiosos de Catalunya, Santa Anna Hospital de Campanya, etc.

Becquart havia arribat a Barcelona feia dos dies, i dimarts els responsables del Grup Sant Jordi pels Drets Humans, coorganitzador amb El Punt Avui de la Tribuna Joan Carrera, li van fer un tour pels llocs espiritualment més populars del país. Primer de tot, Montserrat, on el pare abat li va mostrar el monestir personalment. Després va anar a veure les monges benetes, també de Montserrat. I de Montserrat a la Cova de Manresa, on sant Ignasi de Loiola va acabar de convertir-se i va crear els seus exercicis espirituals, i finalment va anar a la Sagrada Família. Ahir tampoc no va parar, aquesta dona, elegància pura, serenitat per damunt de tot, i que no es va ni despentinar tot i que havia d’estar esgotada. Tot el matí atenent els periodistes, després la conferència i respondre tothom, i, finalment, després d’una entrevista a Ràdio Estel, una altra xerrada a l’Ateneu Sant Pacià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.