El Govern estén a tot Catalunya el model Barnahus d’atenció a l’abús sexual infantil
A partir de la bona experiència del projecte que es va engegar a Tarragona el 2020, s’obriran 12 serveis més
Sota el mateix sostre. Aquesta és la idea amb què s’ha gestat Barnahus, el servei d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual que funciona des del 2020 a Tarragona. Es tracta d’un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari i especialitzat. Abans d’acabar el 2023, hi haurà 12 serveis més com aquest en funcionament.
El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials -mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència-, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.
La Barnahus (casa dels infants en islandès) té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...
D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial.
Des que va obrir Barnahus s’ha multiplicat per quatre la detecció de casos d’abús sexual en infants i adolescents al Camp de Tarragona. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a infants, és que ara se’n notifiquen més, gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d’abús, així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip.
Vistos els bons resultats del servei a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció, la detecció, el tractament i la persecució dels abusos sexuals a infants i adolescents, el Govern ha decidit estendre la xarxa d’aquests equipaments a tot el territori, amb un total de 13 serveis Barnahus, que estaran en funcionament aquest 2023. Els nous serveis estaran ubicats a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.
Noves instal·lacions
La Barnahus de Tarragona ha estrenat instal·lacions. El nou edifici -ubicat, com l’anterior, al Complex Educatiu- està dissenyat per Garreta Arquitectes. Les instal·lacions reprodueixen una llar, amb un ambient confortable, amb sistema bioclimàtic i està construïda amb materials sans. Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat, que estan equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i les necessitats dels usuaris petits i grans.
Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. A més a més, les estances estan equipades per fer l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com les entrevistes familiars i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.
Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus .