Barcelona resisteix
La capital catalana aconsegueix mantenir el seu lloc en els principals indicadors internacionals
Tot i no arribar als resultats anteriors a la pandèmia, continua sent una de les ciutats europees més valorades
Barcelona resisteix i aconsegueix mantenir-se en el top 20 de les ciutats més competitives i atractives d’Europa i també del món en diversos indicadors relacionats amb l’economia, la sostenibilitat o la cohesió social, entre d’altres. Després de la pandèmia, de la crisi i enmig de debats sobre el model de ciutat, la capital aguanta les posicions que ha aconseguit en les darreres dècades, però encara té pendent recuperar alguns dels llocs capdavanters que havia ocupat fa uns anys.
Observatori Barcelona
Així queda registrat en la vintena edició de l’Observatori Barcelona, elaborat conjuntament des de l’any 2003 per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, que recull indicadors internacionals de competitivitat i captació de talent, en concret dels anys 2021 i 2022, i analitza la posició de la capital catalana en diferents àmbits a partir de 34 barems. L’Observatori fa una radiografia global, basat en valoracions externes, de tot tipus de fonts internacionals. Així, l’informe, fet públic en el marc de les jornades de reactivació econòmica React, revela que Barcelona se situa com la sisena ciutat més atractiva del món per a visitants i emprenedors (World Best Cities), i la novena ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger (Boston Consulting Group).
També està entre les primeres deu ciutats més atractives per a la captació de talent digital (Decoding Global Talent 2021– BCG), i té dues de les deu millors escoles de negocis del continent europeu –Iese i Esade– des de fa més d’una dècada, segons el Global MBA Ranking del Financial Times.
D’altra banda, la capital catalana se situa com la setena àrea del món en captació de projectes d’inversió estrangera, amb especialització en centres de recerca, àmbit en què arriba a ocupar el segon lloc, segons el Global Cities Investment Monitor 2022 de KPMG.
Així mateix, està considerada la ciutat d’Europa amb la millor estratègia per a la captació d’inversió estrangera (FDI Cities and Regions of the Future 2022/2023 Financial Times).
Pel que fa a l’activitat de fires i congressos internacionals, la ciutat ha consolidat la seva fortalesa en els resultats del rànquing ICCA 2021 i se situa en quart lloc en nombre de reunions i en el segon en nombre de delegats. Barcelona és l’única ciutat que s’ha mantingut en el top 5 per a la celebració de congressos i reunions internacionals durant vint anys consecutius. Tot i això, encara no ha pogut recuperar la primera posició que havia aconseguit ocupar l’any 2017 en aquestes valoracions.
Ecosistema tecnològic
La ciutat torna a repetir, per cinquè any consecutiu, com la tercera destinació d’Europa més atractiva per iniciar-hi una start-up, davant d’altres capitals com ara París, Múnic i Madrid, segons la setena edició del Startup Heatmap Europe Report del 2022. I també es manté com el primer ecosistema d’start-ups hubs a Espanya, el setè a Europa l’any 2022 (segons StartupBlink) i és la novena ciutat del top 100 d’ecosistemes emergents del món (segons Startup Genome). A més, la ciutat està situada en la tretzena posició com a hub digital de referència (Digital Cities Index) i es manté entre les vint primeres ciutats globals en competitivitat (Global Power City Index).
En l’àmbit de la societat del coneixement, Barcelona es manté en el top 6 europeu en producció acadèmica científica des de fa una dècada (UPC a partir de Science Citations Index), tot i que l’any 2021 ha baixat a la sisena posició respecte a la cinquena que ocupava l’any 2020. D’altra banda, Catalunya és la tercera regió europea en persones ocupades en ciència i tecnologia. En total, representen el 16,95 de l’ocupació total, en la franja mitjana-alta de regions europees.
Reputació en turisme
En l’àmbit del turisme, tot i l’impacte de la pandèmia, els principals rànquings internacionals mostren que la reputació i la preferència de Barcelona i el seu entorn com a destinació turística per als visitants internacionals es manté. Així, durant el 2021, ha ostentat la quarta posició d’Europa en nombre de pernoctacions internacionals (després de Londres, Istanbul i París (City Destinations Alliance).
D’altra banda, el 2022, l’aeroport Josep Tarradellas-el Prat ha rebut 41.639.622 passatgers, i recupera la setena posició com a principal aeroport europeu que tenia des de 2016 i que havia perdut en els anys de la pandèmia (2020-2021).
Mobilitat sostenible
Finalment, de la resta d’indicadors que analitza l’Observatori Barcelona, cal destacar els resultats que obté la ciutat en la primera edició del rànquing Clean Cities Campaign del 2022, segons el qual Barcelona és la desena ciutat d’Europa més preparada per a una mobilitat amb zero emissions.
També queda situada com la segona millor ciutat d’Europa per desplaçar-se a peu, i està considerada com la cinquena en accés al transport públic i la sisena en seguretat per als ciclistes. L’informe destaca que la ciutat disposa d’una xarxa de transport públic multimodal, assequible i ben connectat a les xarxes de transport ferroviari i carreteres, tot i que recull que ha d’avançar més en l’ús del vehicle elèctric.