Amb el suport de:
Societat

Inversió rècord de la Generalitat en Drets Socials a Catalunya

Drets Socials destinarà 400 M€ dels fons europeus Next Generation EU a més de 300 projectes socials per a les persones grans, persones amb discapacitat, persones sense llar i infants i joves, que milloraran la vida del conjunt de la ciutadania de Catalunya

Les polítiques socials són una prioritat per al Govern. Per aquest motiu, la Generalitat prepara la inversió més important feta mai a Catalunya destinada a millorar la vida de les persones. Des d’ara i fins al 2026, el Departament de Drets Socials destinarà 400 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation a projectes d’ajuda als col·lectius més vulnerables, per reforçar, transformar i impulsar el conjunt dels serveis socials. Bona part dels ajuts, que es resoldran a principis de maig, serveixen també per tirar endavant projectes propis del Govern i també per impulsar iniciatives d’entitats socials a través de subvencions.

Es tracta de contribuir a millorar la protecció social al país i a avançar cap a un model que garanteixi les necessitats bàsiques dels ciutadans. Un model centrat en el dret a la vida independent, que fomenta les capacitats pròpies, i que sobretot vetlla per la igualtat d’oportunitats.

Un ampli ventall de ciutadans beneficiaris

Els fons Next Generation assignats a Drets Socials es destinaran a un ampli ventall de ciutadans, com ara la gent gran, les persones amb discapacitat, sense llar, o que pateixen un problema de salut mental, així com a infants i joves. L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que ningú quedi enrere a Catalunya.

Més de 300 iniciatives socials arreu de Catalunya

Els pro­jec­tes que veu­ran la llum en els pròxims tres anys s’emmar­quen en sis línies d’actu­ació:

La cons­trucció i remo­de­lació d’equi­pa­ments, amb nous cen­tres per a gent gran, per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat, infants i joves, amb l’ampli­ació de pla­ces per a tots ells

La inte­gració de l’atenció social i sanitària

La millora de l’eficiència energètica amb la ins­tal·lació d’ener­gia foto­vol­taica en equi­pa­ments ja exis­tents

La tec­no­lo­gia per trans­for­mar els ser­veis soci­als, que aju­da­ran a agi­lit­zar i fer més sen­zills els tràmits admi­nis­tra­tius per als usu­a­ris i també per als pro­fes­si­o­nals soci­als.

La inno­vació social

La millora de l’acces­si­bi­li­tat a tots els equi­pa­ments de Cata­lu­nya

En total, més de 300 iniciatives socials d’arreu de Catalunya rebran fons Next Generation EU per desenvolupar els seus projectes d’ajuda als col·lectius més vulnerables. A Barcelona, per exemple, hi ha prevista una nova residència assistida de gent gran al carrer Benavent de les Corts, on es crearan entorns similars als d’un domicili particular; i l’ampliació de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Can Serra, a l’Hospitalet de Llobregat, per adaptar-la al model d’atenció centrat en la persona, amb unitats de convivència que fomentaran l’autonomia personal.

A Girona s’instal·laran sistemes d’energia fotovoltaica a les residències geriàtriques Creu de Palau i Puig d’en Roca, totes dues a la ciutat de Girona, i es reformarà la residència de gent gran Els Arcs, a Figueres.

A la població de Tarragona ja està en marxa la transformació de l’Antiga Ciutat de Repòs de Tarragona en un alberg juvenil per promoure el benestar emocional de nens, adolescents i joves; mentre que Tortosa acollirà una de les 13 unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, conegudes com a “Barnahus”, que hi haurà arreu de Catalunya. També a la demarcació de Lleida, a la capital del Segrià i a la Seu d’Urgell, es posaran en marxa altres dues unitats més de Barnahus. A Lleida, a més, es reformarà la residència Empresseguera, per a persones amb discapacitat psíquica amb trastorns de conducta.

El Departament de Drets Socials engegarà igualment projectes transversals per a tot el territori, com ara iniciatives de transformació digital de la conselleria i revisió dels models d’atenció a la ciutadania; actualitzar programes com el Connecta’t al voluntariat, el Carnet Jove o la Xarxa Òmnia, així com d’altres per reduir la bretxa digital o l’exclusió social i enfortir les relacions comunitàries.

Els 400 milions d’euros provinents dels fons Next Generation EU s’afegeixen al pressupost del Govern destinat a Drets Socials, que enguany supera els 3.500 milions d’euros. D’aquests, més de 2.000 milions es destinaran a abordar el repte de la vida independent.

Fons Next Generation

Els primers casos de coronavirus es notificaven a finals del 2019, i l’11 de març del 2020 la Covid-19 era declarada per l’OMS com una pandèmia global. Més enllà del fort impacte en la salut, les conseqüències de la crisi sanitària s’estenien a tots els àmbits, especialment el social i econòmic. Per alleugerir-ne els efectes, la Unió Europea aprovava el juliol del 2020 el programa Next Generation EU dotat amb 750.000 milions d’euros per construir l’Europa del futur, més innovadora, més ecològica i més democràtica.

Finançat per:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona