Societat

societat

Concentració a la prefectura de Perpinyà per defensar el català en els plens municipals

Els alcaldes avisen que estan disposats a arribar als tribunals europeus

Un cen­te­nar de per­so­nes s’ha con­cen­trat aquest dilluns al ves­pre a la pre­fec­tura de Per­pinyà per donar suport als qua­tre alcal­des que seran jut­jats per per­me­tre l’ús del català en els plens muni­ci­pals. Segons informa l’agència ACN, la mobi­lit­zació ha estat con­vo­cada pel Col·lec­tiu 2 d’Abril Casal de Per­pinyà, Òmnium Cata­lu­nya Nord i l’Aplec.

D’aquesta manera, els por­ta­veus d’aques­tes enti­tats han defen­sat l’ús de la llen­gua a l’espai públic i la lli­ber­tat de poder par­lar en català en qual­se­vol de les esfe­res. En la con­cen­tració els alcal­des d’Elna i Port­ven­dres han asse­gu­rat que estan dis­po­sat a recórrer a la justícia euro­pea si la fran­cesa no els dona la raó. Els qua­tre bat­lles seran jut­jats aquest dimarts pel Tri­bu­nal Admi­nis­tra­tiu de Mont­pe­ller, on també es farà una con­cen­tració.

Dar­rera la pan­carta Fem viure el català, un cen­te­nar de per­so­nes s'ha con­cen­trat aquest dilluns al ves­pre davant de la pre­fec­tura de Per­pinyà. El motiu de la mobi­lit­zació era donar suport als bat­lles d'Elna, Port­ven­dres, Els Banys i Tare­rac pel judici que tenen aquest dimarts al matí després que aquests per­me­tes­sin l'ús del català en els plens muni­ci­pals. 

Diver­ses enti­tats cul­tu­rals i pro­mo­to­res del català a la Cata­lu­nya Nord han pro­tes­tat en favor de la mesura i han defen­sat l'ús del català a les esfe­res públi­ques. La pre­si­denta d'Òmnium Cul­tu­rals a la Cata­lu­nya Nord ha feli­ci­tat als qua­tre bat­lles per la valen­tia i con­fia en què aviat "el català serà una llen­gua coo­fi­cial" a la república fran­cesa. Per acon­se­guir-ho, el tei­xit social ha coin­ci­dit en què cal pro­moure la llen­gua entre els joves i també en les esfe­res públi­ques, com ara les admi­nis­tra­ci­ons.

El bat­lle d'Elna, Nico­las Gar­cia, ha asse­gu­rat que el cas és "greu" però cal assu­mir els ris­cos perquè el català "passi de ser la llen­gua dels avis a la llen­gua dels nets". El bat­lle de Port­ven­dres, Grégory Marty, es plan­te­java "com expli­car als infants" que els repre­sen­tants muni­ci­pals no poden par­lar en català, men­tre que l'estat francès ha acor­dat impul­sar la llen­gua cata­lana a les esco­les en els pro­pers deu anys.

Una situ­ació "esqui­zofrènica" 

De fet, Gar­cia creu que la situ­ació és "esqui­zofrènica" perquè fa poques set­ma­nes es va sig­nar l'acord per obrir una ofi­cina que s'encar­re­gui d'impul­sar la llen­gua en els espais públics, men­tre que aquest dimarts els qua­tre alcal­des que per­me­ten par­lar en català en els ple­na­ris hau­ran de com­parèixer davant del Tri­bu­nal Admi­nis­tra­tiu de Mont­pe­ller. 

En aquest sen­tit, des del tei­xit asso­ci­a­tiu han recor­dat que el sin­di­cat que pro­mo­ci­ona el català a la Cata­lu­nya Nord va impul­sar una reforma en 130 muni­ci­pis per per­me­tre que es pogués par­lar en català. Mal­grat tot, només una vin­tena d'ells ho han aca­bat fent després de rebre diver­ses pres­si­ons per part de la pre­fec­tura del govern francès. 

Tot i així, el bat­lle d'Elna creu que el procés judi­cial ser­virà perquè altres regi­ons fran­ce­ses amb llengües regi­o­nals impul­sin refor­mes nor­ma­ti­ves simi­lars. Entre tots aquests casos con­fia que es pugui "fer pressió" perquè s'acabi tro­bant l'encaix cons­ti­tu­ci­o­nal. De fet, Gar­cia ha recor­dat que si bé hi ha un arti­cle cons­ti­tu­ci­o­nal on defi­neix el francès com a llen­gua ofi­cial, també n'hi ha un altre en què es demana fomen­tar aques­tes llengües regi­o­nals. 

Defensa del català

En la con­cen­tració hi han par­ti­ci­pat resi­dents de dife­rents parts dels països cata­lans, tot i que majo­ritària­ment eren veïns de la Cata­lu­nya del Nord. Una d'elles és la Maria Àngels, qui ha defen­sat que la gent pugui "par­lar en català amb nor­ma­li­tat" al car­rer, a l'escola i allà a on cre­gui oportú. Per altra banda, en Martí resi­deix a Per­pinyà de forma tem­po­ral tot i que és ori­gi­nari de València.

En el seu cas ha deci­dit par­ti­ci­par en la con­cen­tració perquè com a cata­la­no­par­lant li pre­o­cupa que "no es per­meti par­lar en la meva llen­gua als bat­lles" de diver­sos muni­ci­pis de la Cata­lu­nya del Nord. Per això con­si­dera que es tracta d'un assumpte que engloba tots els cata­la­no­par­lants. 

Dis­po­sats a arri­bar a Europa

Els bat­lles d'Elna i Port­ven­dres han asse­gu­rat aquest dilluns que van al judici amb l'objec­tiu de "convèncer al jutge" que és legal par­lar en català, ja que en les actes també es tra­du­ei­xen les inter­ven­ci­ons en francès. De tota manera, Gar­cia i Marty estan pre­pa­rats per anar fins als tri­bu­nals euro­peus perquè els donin la raó. Asse­gu­ren que el govern francès "vul­nera els drets lingüístics" impe­dint que els regi­dors par­lin en català i estan con­vençuts que la justícia els aca­barà donant la raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.