Societat

El Canal d’Urgell deixa de regar

Els alcaldes fan una crida a la població per racionalitzar l’ús de l’aigua

És el primer cop que es pren aquesta mesura per la falta de reserves

La mesura afecta unes 50.000 hectàrees l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià

La falta de reserves als embassaments d’Oliana i Rialb per la sequera i l’estat d’emergència que viu la conca del riu Segre ha obligat a la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell a tancar el regadiu. Es tracta d’una decisió inèdita que suposa acabar de forma anticipada la campanya de reg a l’abril, quan tot just fa un mes que va començar. Des d’aquest dimarts i per primera vegada en la seva història, el Canal d’Urgell deixarà d’abastir d’aigua i unes 50.000 hectàrees de cultius de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià es veuran afectats per aquest tancament, amb unes pèrdues milionàries. Encara que finalment plogui, els regants afectats per la mesura no saben encara si la campanya es podrà reprendre abans del setembre ja que l’aigua que queda és per abastaments de la població, indústria i ramaderia.

Les comportes del canal principal dels Canals d’Urgell està previst que tanquin aquest migdia si bé l’aigua deixarà de circular de forma progressiva durant tota la jornada i també dimecres. De fet, el canal no quedarà sec del tot. Sempre hi circularà una làmina d’aigua que serveix per garantir els abastaments dels municipis. I es que el canal porta l’aigua de boca per una població d’uns 77.000 habitants de 5 comarques de Ponent. La comunitat de regants passa a partir d’aquest dimarts a aplicar el sistema de gestió de l’hivern, que consisteix a obrir el canal una setmana de cada tres. Ho farà però duplicant la reserva d’aigua per abastir als municipis, ja que a l’estiu el consum d’aigua es duplica i per això fixarà un sistema de tanques al canal per emmagatzemar l’aigua i donar-la en funció de la demanda.

Ahir al vespre, alcaldes de municipis que s’abasteixen d’aigua del canal d’Urgell van consensuar una carta per fer una crida a la població a racionalitzar l’ús de l’aigua davant la situació d’emergència per la sequera i per evitar “restriccions severes” si continua sense ploure. El responsable dels abastaments municipals, Rafel Panadés, va remarcar la necessitat que el missatge arribi a la ciutadania per igual i que “tothom sigui conscient del moment”.

El tancament del canal principal afecta unes 50.000 hectàrees de cultius dels 70.000 que rega el conjunt de la infraestructura. Hi ha doncs unes 20.000 hectàrees que no es veuen afectades pel tancament ja que el canal auxiliar, que porta aigua de la Noguera Pallaresa, no es troba en una situació tan crítica de reserves i en principi té la campanya assegurada fins al setembre.

Demà dimecres hi ha una junta de regants a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per abordar la situació de sequera i es preveu parlar de compensacions econòmiques així com de la Declaració de Zona Catastròfica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins