Societat

societat

De la sequera, al risc d’inundacions

Activat el pla INUNCAT per alerta de pluja amb risc especial al Pirineu i Prepirineu

Arriben les restriccions d’aigua al Segarra Garrigues que afecten 2.000 regants

La tant esperada pluja pot arribar avui amb desmesura a Catalunya i, per aquest motiu, Protecció Civil ha activat el pla INUNCAT en fase de prealerta que es posa en marxa quan hi ha risc que plogui de forma “intensa”. L’inici de les pluges serà a partir de les cinc d’aquesta tarda i afecta 22 de les 32 comarques catalanes.

El risc principal es centra a les comarques de muntanya, Pirineu central i Prepirineu, on si bé és el lloc on toca ploure, pel fet que hi ha les capçaleres dels rius, és l’àrea on és previst que hi descarregui amb més risc d’inundació. En aquesta zona el perill és alt, mentre que a la resta de comarques de Girona, el Pirineu de Lleida, comarques de Ponent, Catalunya central i Ebre el risc és moderat.

Les comarques litorals dels del Maremse al Tarragonès i les del camp de Tarragona queden al marge de l’alerta. De cara a demà també es manté el risc de pluges importants, però afectant una àrea més reduïda del país.

Les condicions meteorològiques actuals, amb temperatures per sobre del normal poden fer que les pluges vagin acompanyades de calamarsa. L’alerta de Protecció civil apunta al risc que se superi el de llindar 20 litres el metre quadrat en mitja hora.

La situació que viu el país és extrema, per la falta d’aigua, però també d’extrems, pel risc que plogui molt i, també, que hi hagi incendis importants, tot i la pluja. En aquest sentit, avui estan en alerta d’incendi les comarques de Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Segrià, Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Conca de Barberà, Segarra, Solsonès, Anoia i Bages

Les pluges que vindran avui no ajudaran, però, a solucionar la grau manca d’aigua. Una de les conseqüències més evidents d’aquesta situació de sequera l’ha anunciada la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues que entre avui i dimarts ha tancat el subministrament. A partir d’aquella data només es donarà pas a l’aigua necessària per “salvar els conreus llenyosos”.

El tancament del SEgarra Garrigues afecata a a 2.000 regants i 7.300 hectàrees de les comarques de Garrigues, Noguera, Urgell, Segarra i Segrià. En declaracions del president de la Comunita de Regants a l’Agència Efe, Josep Maria Jové ha dit que els cultius que es veuran més afectats per la mesura seran les d’oliverar, ametllers, pistatxo, vinya i pomes en altura

Jové ha subratllat l’excepcionalitat de la situació definint-la com de “mai vista”. Segons ha dit el president de la comunitat, els regants “mai pensàvem que viuríem” un tancament del subministrament, encara menys tractant-se d’uncanal que “és nou, modern”.

Aquesta és la segona mesura de calat que es pren els últims dies afectant les comunitats de r egants de les comarques de Ponent desrés del tancament del canal d’Urgell que ara només porta aigua pel consum de boca



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró