Societat

societat

El TSJC confirma 49 anys de presó per abusar de 7 nenes a Arbúcies

L’alt tribunal desestima el recurs de la defensa i ratifica íntegrament la sentència de l’Audiència de Girona que el va condemnar

Juan Vicente Jorge abusava de nenes en situació de vulnerabilitat i de fammílies desestructurades

Una de les víctimes té una discapacitat reconeguda del 85%

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la pena de 49 anys de presó al septuagenari Juan Vicente Jorge, conegut com a ‘Jony’ o ’Cuba’, condemnat per abusar de set nenes a Arbúcies, (la Selva) entre el juny del 2013 i el juliol del 2019. La sentència desestima el recurs de la defensa i ratifica íntegrament la resolució dictada per la secció quarta de l’Audiència de Girona.

El TSJC argumenta que existeixen “elements de corroboració importants” dels relats de les víctimes i que no hi ha “la més mínima escletxa de la qual pugui aflorar cap dubte sobre la responsabilitat penal de l’acusat”. La sentència exposa que el processat s’apropava a nenes de famílies “poc estructurades o fràgils” oferint fer classes particulars i es guanyava així la confiança de les menors.

La sentència del TSJC recull que el 29 de juliol del 2019 els pares d’una de les víctimes van sorprendre l’acusat abusant sexualment de la petita de 7 anys: “Va ser a partir d’aquest moment quan va començar la investigació policial que va permetre esbrinar altres casos de fets semblants amb altres nenes menors d’edat”. El tribunal remarca que els investigadors van poder comprovar que hi havia “una sèrie de paràmetre comuns” perquè totes les víctimes del processat eren d’entorns vulnerables, ja fos “per dificultats econòmiques, mancances afectives o trastorns psicològics”, arribant, en algun cas, a menors en situació de desemparament.

Prop de les famílies

“L’acusat s’aproximava a aquestes famílies amb l’excusa d’oferir classes gratuïtes a les nenes o, en el cas d’adolescents, permetia que anessin a casa seva a fumar, beure o simplement a estar sense control familiar, oferint un espai de llibertat aparent”, afegeix la sentència. D’aquesta manera, es guanyava la confiança de les víctimes, també a través de regals. El TSJC conclou que l’Audiència va “valorar correctament” tots els indicis que l’incriminaven i va examinar la prova a consciència fins al punt que no hi ha “cap escletxa de la qual pugui aflorar el mínim dubte” sobre la conducta del condemnat en relació a uns fets “greus i reiterats”.

La fiscalia l’acusava d’abusar sexualment de deu nenes.

L’Audiència de Girona va condemnar el septuagenari Juan Vicente Jorge, per tres delictes continuats d’abús sexual amb penetració a menor, un delicte continuat d’abús sexual a menor amb discapacitat, dos delictes continuats d’abús sexual a menor i un delicte d’agressió sexual a menor en grau de temptativa. El tribunal el va absoldre de fer tocaments a tres de les menors. El judici es va fer del 18 al 21 de juliol a la secció quarta a porta tancada.

Segons la sentència que el TSJC ha confirmat, els abusos van tenir lloc entre el juny del 2013 i el juliol del 2019 i el processat actuava seguint un “patró”: “El relat de les nombroses menors implicades en els fets va dibuixant un patró d’abusos sexuals que, en el cas de les menors de curta edat, va arribar a tocaments més íntims, amb introducció inclús de membres corporals i que, en el cas de les menors ja adolescents o preadolescents, es van limitar a tocaments no desitjats amb finalitat sexual”. Una de les víctimes té una discapacitat reconeguda del 85% i el tribunal exposava que l’acusat va abusar tant d’ella com de la seva germana a casa de les menors aprofitant “absències de la mare o faltes de control directe momentànies”.

A banda de les penes de presó, el tribunal també prohibia a l’acusat apropar-se a menys de 500 metres o comunicar-se amb les víctimes durant 10 anys i li imposa 10 anys de llibertat vigilada. En concepte de responsabilitat civil, la sentència confirmada fixava la indemnització a les víctimes en 46.000 euros. Juan Vicente Jorge està en presó preventiva des del 29 de juliol del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró