Societat

Portugal

Portugal despenalitza l’eutanàsia després de quatre intents

El Parlament ratifica la llei malgrat el veto polític del president, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que ara l’haurà de promulgar

La dreta anuncia nous recursos al Tribunal, que no paralitzen l’aplicació de la norma

L’Assemblea de la República (parlament) ha tornat a aprovar aquest divendres la llei que despenalitza l’eutanàsia a Portugal, després de sis anys de debats i quatre vetos presidencials.

La cambra ha ratificat per 129 vots a favor i 81 en contra un text idèntic al que ja va aprovar el passat 31 de març, la quarta versió de la llei, que també va ser vetat pel president de la República, el conservador i catòlic practicant Marcelo Rebelo de Sousa.

El resultat, que supera àmpliament els 116 vots necessaris per a la confirmació, obliga De Sousa a promulgar finalment la llei, cosa que haurà de fer en un termini màxim de vuit dies. La norma entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari de la República.

El president ha matisat que el seu darrer veto responia a una “precisió” i no a una qüestió d’inconstitucionalitat, i ha dit que no és cap “drama” la seva aprovació. El president De Sousa demanava precisament als diputats que aclarissin “qui defineix la incapacitat física del malalt per autoadministrar els fàrmacs letals, així com qui ha d’assegurar la supervisió mèdica durant l’acte de mort mèdicament assistida”.

A diferència d’altres ocasions, els partits proposants, el Partit Socialista (PS), Iniciativa Liberal (IL), el Bloco de Esquerda (BE) i Persones, Animals, Natura (PAN) han optat per no retocar el text aprovat al març, que estableix que la mort medicament assistida només podrà ser a través de l’eutanàsia quan el suïcidi assistit sigui impossible per incapacitat física del pacient.

El conservador Partit Social Demòcrata (PSD) no descarta la possibilitat de tornar a recórrer el text al Tribunal Constitucional i l’ultradretà Chega augura que la llei no s’arribarà mai a aprovar. També ha votat en contra de la llei el Partit Comunista Portuguès (PCP).

La diputada socialista Isabel Moreira ha defensat que la llei aprovada és “molt garantista” i ha destacat que cap país “ha discutit tants anys tantes garanties, tants detalls, tants procediments com Portugal”. I és que el procés legislatiu s’ha dilatat durant un sexenni, ha travessat tres legislatures, ha requerit cinc votacions al ple del Parlament, ha passat dues vegades per la taula del Constitucional i ha rebut quatre vetos del president. El parlament ha reescrit cada vegada el contingut de la norma excepte la darrera, després de descartar problemes de constitucionalitat.

El text aprovat avui defineix la mort assistida com aquella que es produeix per “decisió pròpia” del malalt i quan és “practicada o assistida per un professional de la salut”. La mesura només és aplicable en pacients majors d’edat que demostrin un “patiment de gran intensitat, amb lesió definitiva de gravetat extrema o malaltia greu i incurable”.

La norma dona prioritat al suïcidi assistit, tot i que l’eutanàsia es podrà aplicar quan el malalt no sigui incapaç de fer-ho. A més, limita el procediment a ciutadans de nacionalitat portuguesa o residents al país.

Segons un sondeig realitzat al febrer per Aximage i publicat a diferents mitjans portuguesos, el 61 % dels ciutadans dona suport a la despenalització de l’eutanàsia, una xifra que puja fins al 70 % en la franja entre 18 i 35 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona