Societat

Societat

Bellesa al servei de la ciutadania

La Fundació Pinnae ha invertit 1 milió d’euros a restaurar l’antiga Casa Berch i Galtés de Vilafranca per convertir-la en un centre de dia

Amb aquest nou servei, la institució tanca el cercle assistencial que es completa amb pisos tutelats i la residència Inglada Via

Vam decidir posar el nom de Jaume Nicolàs al centre de dia, com a agraïment a la família

La Fundació Especial Pinnae i la Fundació Inglada Via van treballar conjuntament durant més de 16 mesos per donar forma a la rehabilitació integral de la Casa Berch i Galtés, ubicada al centre de Vilafranca del Penedès, amb l’objectiu de convertir-la en el nou centre de dia Jaume Nicolàs, que, de moment, atén un grup de 13 persones amb la voluntat d’incrementar el nombre d’usuaris en els pròxims mesos, ja que les instal·lacions estan preparades per donar servei a una quarantena d’usuaris de manera simultània en horari diürn.

Amb aquesta iniciativa, que ha suposat una inversió d’1 milió d’euros, la Fundació Pinnae completa el projecte assistencial per a gent gran que va començar a Vilafranca amb la residència Inglada Via i els 16 apartaments tutelats del carrer Sant Bernat. La inversió respon a la voluntat de la fundació de generar una oferta sociosanitària preparada per garantir un envelliment de qualitat, actiu i saludable, amb espais amables amb el teixit urbà, interdependents i no massificats.

Però, alhora, aquest projecte permet recuperar, de manera paral·lela, un edifici premodernista de gran interès patrimonial i cultural per a la ciutat, que havia quedat abandonat durant dècades amb la conseqüent degradació d’alguns dels seus elements ornamentals i estructurals més importants.

És, precisament, en aquesta doble funció –de servei a la ciutadania i recuperació d’un espai de gran valor patrimonial– on la Fundació Pinnae es troba més còmoda, ja que el projecte els permet posar en relleu els propòsits fundacionals de la institució, tal com explica el director, Joan Melero. L’edifici i la finalitat social a la qual es destina la finca són una prova, segons Melero, del ferm compromís de la Fundació Pinnae amb el territori, ja que l’objectiu de la institució és actuar com a agent de transformació social per fer front als nous reptes que la societat presenta, i generar impactes positius en les persones i en el conjunt del territori. En aquesta mateixa línia, segons Melero, la Fundació Pinnae està fermament compromesa amb l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marca l’Agenda Europea 2030, i que serveixen de guia a la institució en el desenvolupament de totes les seves activitats i iniciatives.

Una iniciativa, fruit de la covid-19

Segons Joan Melero, la pandèmia de la covid-19, i l’obligatorietat de tancar la residència Inglada Via per evitar contagis no desitjats entre un dels grups de població més vulnerables –la gent gran– i haver d’enviar els usuaris del centre de dia a casa, els va obrir els ulls sobre la necessitat de crear un espai que els permetés separar els usuaris en funció de les seves necessitats. I això va impulsar la Fundació Pinnae a buscar l’espai i a fer una proposta a la família Nicolàs Magrinyà per a la compra de l’edifici, acord que es va tancar el 30 de desembre del 2020.

La transacció es va poder fer amb una important rebaixa del preu inicial de venda que la família Nicolàs va acceptar a canvi del compromís de la Fundació Pinnae de destinar la inversió a un projecte sociosanitari a disposició de la gent gran de la ciutat de Vilafranca i la seva àrea d’influència. “Des de Pinnae vam decidir posar el nom de Jaume Nicolàs al centre, com a mostra d’agraïment a la família, ja que sense aquesta comprensió el projecte hauria estat impossible”, explica Melero.

Jaume Nicolàs va ser qui, l’any 2006, com a propietari de la meitat de la finca, va reunificar la Casa Berch i Galtés, en comprar la meitat de la finca que havia quedat dividida anys enrere quan el fill de Manuel Pascual Freixedas no es va voler fer càrrec de l’herència familiar i va deixar que l’edifici passés a subhasta en dues parts. Abans d’aquests fets, la casa ja havia passat llargues temporades deshabitada, malgrat que durant bona part de la primera meitat del segle XX va conservar la figura dels cuidadors, que vivien a l’edifici contigu i en feien les tasques de manteniment, tant a la casa com al jardí.

Un suport fonamental per a les famílies

La Casa Berch i Galtés, inaugurada com a centre de dia a final de juliol, va entrar en funcionament a la tardor i dona un servei de suport a les famílies en acolliment diürn. El servei va adreçat a persones majors de 65 anys amb dependència i que requereixen assistència per a la seva vida diària, complementant l’atenció pròpia de l’entorn familiar per afavorir la recuperació i el manteniment de la seva autonomia personal i social. Les dues plantes nobles de la casa, juntament amb el jardí, ofereixen els serveis per a l’esbarjo i la manutenció dels usuaris, amb sala de fisioteràpia, podologia i perruqueria i activitats a l’aire lliure amb absoluta seguretat per als usuaris. L’equip de professionals que hi treballen permet garantir la supervisió i el suport a la cura personal i les activitats de la vida diària, la supervisió i el suport a la higiene personal, el foment de les relacions de convivència i relació amb l’entorn, el suport psicopedagògic amb activitats lúdiques i un programa individual d’estimulació cognitiva.

La gestió de l’equipament com a centre de dia va a càrrec de la Fundació Inglada Via, per la seva experiència acumulada en el sector de la gent gran, amb una història centenària, que és un referent a Vilafranca i la comarca. L’equip està format per una treballadora social, un psicòleg, un fisioterapeuta, una educadora social, un equip d’auxiliars de geriatria i personal de serveis auxiliars de neteja, manteniment i cuina.

L’objectiu de la Fundació Pinnae és poder oferir, a curt termini, aquest servei amb l’assignació d’una part de places públiques, tràmit que en el dia d’avui encara no s’ha pogut completar. El director de la institució, però, és optimista en aquest aspecte i confia poder haver superat aquest tràmit en el transcurs d’aquest any. Per a Melero és molt important superar aquesta situació, ja que la iniciativa sempre ha estat concebuda amb la vocació de garantir un servei de proximitat per a les famílies que necessiten aquest servei. De fet, en el temps que la Fundació Pinnae ha invertit a restaurar i adequar la casa com a centre de dia, alguns dels usuaris inicialment interessats a beneficiar-se del projecte han perdut l’interès perquè les famílies han optat per altres solucions. Melero creu que aquests projectes no es poden permetre retards perquè les famílies no poden preveure quan necessitaran aquests serveis ni poden esperar en el moment que en tenen la necessitat. Melero destaca totes les gestions que s’han hagut de fer per rehabilitar un edifici protegit i adaptar-lo als requeriments i les normatives per donar un servei assistencial de qualitat.

Amb el centre de dia Jaume Nicolàs, la Fundació Pinnae completa el servei assistencial sociosanitari a la gent gran de Vilafranca i l’àrea d’influència, amb tres models que responen a diferents necessitats i que sumen al centre de dia un servei de residència i un servei d’apartaments tutelats amb zones comunitàries per garantir les relacions socials als seus usuaris a partir de 65 anys.

Una casa amb història

La Casa Berch i Galtés és un immoble a quatre vents, amb una superfície construïda de 349 m² i un espectacular jardí de 418 m², en ple centre de Vilafranca. La Casa Berch i Galtés està catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), ja que és una mostra de l’arquitectura premodernista d’Eugeni Campllonch, de final del segle XIX. La casa és un encàrrec de Josep Berch i Galtés, veí de Gualba empadronat a Barcelona, cosa que fa pensar que només la feia servir per passar-hi temporades de vacances i que mai no va ser utilitzada com a residència principal.

El portal principal de la casa és d’arc rebaixat, igual que la resta d’obertures de la façana, que prenen forma de balcó amb baranes de ferro forjat i trencaaigües massís, esglaonat a la part superior; presenta culs de llàntia amb ornamentacions, amb cornisa marcada de divisió de plantes i cantonera arrodonida fins al primer pis.

Des de la porta principal s’accedeix a l’interior per un vestíbul central amb guixeries policromades i un arrambador ceràmic. Les diferents habitacions mostren paviments de mosaic hidràulic original que s’han restaurat i conservat juntament amb els elements de ceràmica vidriada, el ferro forjat de les baranes i el maó vist en els emmarcaments. Tot el conjunt es pot considerar com una mostra de les pautes de l’eclecticisme que seguien alguns arquitectes de l’època, just abans de l’esclat del modernisme. El fet que la casa hagi conservat tots els detalls i, sobretot, l’estructura original ha permès fer una restauració fidel a la construcció inicial, recuperant la policromia i l’esperit d’un edifici que va ser construït com una casa d’estiueig amb vistes a les vinyes, en aquella època, abans del desenvolupament urbanístic del Poble Nou. En el procés de restauració i adequació de la casa s’han mantingut la façana, l’estructura i tots els elements característics, com ara les rajoles hidràuliques, sostres de fusta i policromats, recreació dels papers pintats i diferents elements i pintures, fins al més mínim detall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Francesc Ventura Ribal
Adjunt a la direcció de l’àrea d’inclusió social de la Fundació la Caixa

“Busquem empreses que sàpiguen veure el talent en les persones”

GIRONA

La Rambla necessita atencions

Girona
societat

L’alcalde Antoni Farrés tindrà un passeig a Sabadell

Sabadell
Societat

Poesia visual en anodines instal·lacions elèctriques

L’Hospitalet de Llobregat

Campanya al Pla d’Urgell perquè els propietaris posin a lloguer els immobles

MOLLERUSSA
Can Sanpere ja és propietat de l’Ajuntament de Premià de Mar
patrimoni

Can Sanpere ja és propietat de l’Ajuntament de Premià de Mar

premià de mar
serveis

El Masnou municipalitza el servei d’aigua potable i posarà contenidors intel·ligents activats amb xip

el masnou
SARRIÀ DE TER

Instal·len dos mesos un aparell al costat d’Hinojosa per vigilar la qualitat de l’aire

SARRIÀ DE TER

La Generalitat impulsa un paquet de mesures per a l’equitat territorial i la Catalunya sencera